Σε «ύφαλο» η κρουαζιέρα: Οι εταιρείες που πτωχεύουν και η «βουτιά» των εσόδων κατά 90%

Φωτογραφία αρχείου

Απογοητευτική είναι η εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας, καθώς από την εμφάνιση του κορονοϊού και μετά, οι κρατήσεις έκαναν «βουτιά», με αποτέλεσμα οι εταιρείες να εκτιμούν ότι το 2020, η μείωση των πωλήσεων θα αγγίξει το 90%. 

Έτσι, από το 1 δισ. ευρώ έσοδα που εκτιμούσαν ότι θα εισπράξουν φέτος, η παγκόσμια υγειονομική κρίση, περιόρισε τις προσδοκίες των εφοπλιστών κρουαζιέρας, μόλις στα 80 εκατ. ευρώ!  

Μη μπορώντας να αντέξουν την κρίση διαρκείας και το δεύτερο lock down, κάποιες εταιρείες κήρυξαν ήδη πτώχευση, όπως η Pullmantur Cruises, με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, που ξεκίνησε την κρουαζιέρα το 1990, έχοντας πραγματοποιήσει δρομολόγια, αρκετές φορές και στη την Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και με την Global Cruise Lines, που επίσης «έπεσε έξω», καθώς αδυνατούσε να συντηρήσει το στόλο των πέντε κρουαζιερόπλοιων.

Όπως δηλώνει στο newsit.gr o κ. Θεόδωρος Κόντες πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας «δυστυχώς, πολλές ακόμα εταιρείες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας».

«Πωλητήριο» σε κρουαζιερόπλοια

Οι εταιρείες αδυνατούν να συντηρήσουν τα πλοία τους, καθώς ακόμα κι αγκυροβολημένα, τα έξοδα συντήρησης είναι δυσβάσταχτα. Η Carnival Cruises μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου της, ανακοίνωσε στο Ship Trade ότι παρόλο που τα πλοία της είναι δεμένα, ωστόσο τα έξοδά της ξεπερνούν τα 600 εκατ. δολάρια το μήνα!   

Ακόμα κι αν τα κρουαζιερόπλοια εκτελούσαν δρομολόγια, τα έξοδα συντήρησης από τον περασμένο Μάρτιο και μετά ήταν υπέρογκα, λόγω της χαμηλής πληρότητας. Κρουαζιερόπλοιο της Costa Cruises που η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 4.500 άτομα, στο τελευταίο δρομολόγιο που έκανε πριν από το lockdown μετέφερε μόλις 159 επιβάτες αναψυχής, απασχολώντας ωστόσο, 1.000 άτομα προσωπικό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλές εταιρείες αναγκάζονται να πουλήσουν μέρος του στόλου τους για να αποκτήσουν ρευστότητα.

Το διάστημα αυτό πολλά κρουαζιερόπλοια διατίθενται προς πώληση και κάποιοι εφοπλιστές έχουν ήδη αδράξει την «ευκαιρία» για να τα αγοράσουν σε χαμηλές τιμές.  Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Μάριος Ηλιόπουλος ιδιοκτήτης της Seajet, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απέκτησε μέσω πλειστηριασμών 4 κρουαζιερόπλοια, σε πολύ χαμηλές τιμές.  

κρουαζιέρα

Άνθρωποι του περιβάλλοντος του υποστηρίζουν ότι οι αγορές αυτές αποτελούν περισσότερο επενδυτικές κινήσεις, παρά εκδήλωση ενδιαφέροντος για να δραστηριοποιηθεί στην κρουαζιέρα, γι’ αυτό και μόλις η αγορά επιστρέψει στην κανονικότητα, θα τα πουλήσει εκ νέου σε υψηλότερες τιμές.  Κι όλα αυτά όταν οι παραγγελίες νέων πλοίων έχουν ήδη ακυρωθεί.

Από την πλευρά της, η Celestyal Cruises, με εξειδίκευση σε κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποίησε την ταξιδιωτική «αδράνεια» και παρουσίασε αυτές τις ημέρες τη νέα της εταιρική ταυτότητα σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, εμπνευσμένη από το θρυλικό πνεύμα της Ελλάδας και την ελληνική «αγάπη για τη ζωή».

Προοπτικές για το 2021 – Τον ερχόμενο Μάιο οι πρώτες κρουαζιέρες

Το 2020, είναι «χαμένο» έτος για τις εταιρείες της κρουαζιέρας.  Μετά από το πρώτο lockdown και προς το τέλος του καλοκαιριού έγιναν προσπάθειες ανάκαμψης, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.   

Στην Ελλάδα, μία μικρή κίνηση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, απέκτησαν τα λιμάνια του Πειραιά, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, με επιβάτες που μετέφερε η TUI. Από τα ίδια λιμάνια μάλιστα, αναμένεται να γίνει το ξεκίνημα της κρουαζιέρας.

«Ακόμα κι αν αρθούν τα μέτρα μέσα στο χειμώνα, οι εταιρείες είναι αποφασισμένες να ξεκινήσουν τις κρουαζιέρες από τον ερχόμενο Μάιο» εκτιμά ο κ. Κόντες τονίζοντας επίσης ότι «Θα περάσουν χρόνια για να ξανακερδίσει η κρουαζιέρα το στοίχημα. Ακόμα κι αν βρεθεί το φάρμακο και ξεκινήσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, η κρουαζιέρα, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, ούτε το 2023».

Επιπλέον προβλήματα

Εν τω μεταξύ, επιπλέον προβλήματα αντιμετωπίζουν τα κρουαζιερόπλοια αυτές τις ημέρες. Καθώς τα λιμάνια είναι κλειστά, απαγορεύεται στα πλοία να προσεγγίσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανεφοδιασμό των πλοίων, που έχει ως αποτέλεσμα, το πλήρωμα να στερείται βασικά είδη πρώτης ανάγκης.  Φορείς των κρουαζιερόπλοιων και της ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας καταβάλουν προσπάθειες, να λύσουν το θέμα, ώστε τα πλοία να προσεγγίσουν τα λιμάνια, όσο χρόνο χρειάζεται για να εφοδιαστούν με τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

ΥΠΟΙΚ: Πληρώνονται 97.662 δικαιούχοι του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

ΥΠΟΙΚ: Πληρώνονται 97.662 δικαιούχοι του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Το ποσό των 410 εκατ. ευρώ πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 97.662 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. ... Διαβάστε περισσότερα
Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο – Έκανε το 6 στα 6 και ρεκόρ

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο – Έκανε το 6 στα 6 και ρεκόρ

Χαμόγελα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ολοκληρώθηκε θετικά μία εβδομάδα συναλλαγών με κλείσιμο την Παρασκευή (27.11.2020) στο +1,33%. Για έκτη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο επικράτησαν ανοδικές τάσεις, ... Διαβάστε περισσότερα
Η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, «ευνοεί» την Agrino

Η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, «ευνοεί» την Agrino

Η γενικότερη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε φυτικές πρωτεΐνες συνδυασμένη με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, έχουν επιφέρει μία πρωτόγνωρη ανάπτυξη στην αγορά των οσπρίων ... Διαβάστε περισσότερα
Τέρνα Ενεργειακή: Οι πωλήσεις στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 14,6% και τα καθαρά κέρδη 43,3% – Διαθέτει ΑΠΕ 1.800 MW

Τέρνα Ενεργειακή: Οι πωλήσεις στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 14,6% και τα καθαρά κέρδη 43,3% – Διαθέτει ΑΠΕ 1.800 MW

Αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας σημείωσε ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά το εννεάμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική ... Διαβάστε περισσότερα
Χρηματιστήρια: Εμβόλιο και… Μπάιντεν εκτοξεύουν σε επίπεδα – ρεκόρ τις μετοχές

Χρηματιστήρια: Εμβόλιο και… Μπάιντεν εκτοξεύουν σε επίπεδα – ρεκόρ τις μετοχές

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές οδεύουν σήμερα προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση που έχουν καταγράψει ποτέ! Η πρόσφατη πρόοδος για ένα εμβόλιο κατά του ... Διαβάστε περισσότερα