Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε ύφεση το Βέλγιο για το 2012

Σε ύφεση το Βέλγιο για το 2012

 Η οικονομία του Βελγίου, η έκτη σε μέγεθος στην ευρωζώνη, θα συρρικνωθεί φέτος -0,2% και θα παραμείνει στάσιμη το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο εργοστασίων πλήττει την πίστη των επιχειρήσεων και το επενδυτικό κλίμα.

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η κεντρική τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 1,4% το επόμενο έτος.

“Από την αρχή του Οκτωβρίου ως την αρχή του Νοεμβρίου υπήρξαν ορισμένες ειδήσεις για κλείσιμο επιχειρήσεων, που είχε συνέπειες στην εμπιστοσύνη”, είπε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας Λικ Κουν.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι κλείνει ένα εργοστάσιο στο Γκενκ του ανατολικού Βελγίου, όπου όμως απασχολούνται 4.000 χιλιάδες εργαζόμενοι και μεταφέρει τις εργασίες που εκτελούσε στην Ισπανία.

Το Βέλγιο έχει μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές και ο Κουν επισήμανε ότι η χαμηλή ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και του δικού του ΑΕΠ.

Το πρώτο τρίμηνο φέτος η βελγική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3%, χάρη στις εξαγωγές αλλά το δεύτερο συρρικνώθηκε κατά 0,5% ενώ στο τρίτο παρέμεινε στάσιμη.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το χρέος του Βελγίου θα αναρριχηθεί στο 100,6% του ΑΕΠ το 2012, από 97,8% το 2011, και προβλέπει επίσης ότι το έλλειμμα θα βρεθεί στο 2,8% φέτος.

Η κυβέρνηση του Ελιό ντι Ρούπο προέβη σε περικοπές δημοσίων δαπανών και τα πρόσθετα δημόσια έσοδα ανήλθαν στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που τροφοδοτεί την προσδοκία στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ότι και το 2013 το βελγικό έλλειμμα να παραμείνει κάτω από το 3% –“θα κυμανθεί στο 2,15% του ΑΕΠ”.

Το 2013, η κυβέρνηση θα λάβει νομοθετική πρωτοβουλία να φέρει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης πιο κοντά στα 65 έτη. Θα περικόψει τις αυξήσεις μισθών, θα αυξήσει τον φόρο για τα οχήματα που κατέχουν εταιρείες κ.ά.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμό 0,7% για τη βελγική οικονομία, βάσει της ταυτόσημης πρόβλεψης που έκανε νωρίτερα φέτος το ομοσπονδιακό Γραφείο για τον προϋπολογισμό, το οποίο επιπροσθέτως εκτίμησε για όλο το φετινό 12μηνο τη συρρίκνωση της οικονομίας του Βελγίου στο ποσοστό -0,1% .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΟΣΑ: Τέλη του 2014 θα δει θετικό ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδα – Μέχρι τότε: η ανεργία θα φτάσει το 27% και η ύφεση θα αρχίσει να μειώνεται από το 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε