Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΣΕΒ: Πως θα έλθει η ανάπτυξη το 2017

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2017 και η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά, υποστηρίζει ο ΣΕΒ σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016 στο εβδομαδιαίο δελτίο, στο οποίο εκτιμά ότι δεν θα είναι καλό το οικονομικό αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

«Η αβεβαιότητα όντως έχει επιπτώσεις, όπως καταδεικνύει η καθήλωση της ανάπτυξης το 2016», επισημαίνει ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Η πτώση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016 κατά -1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και πτώση των επενδύσεων, παρά τη διατήρηση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας σε αυξητική, αν και κατά τι μειωμένη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016, τροχιά.

Η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ’ τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017. Η ματαίωση επενδυτικών σχεδίων προφανώς οδήγησε σε κάποια εξασθένιση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των εισαγωγών, εάν δεν ανατραπεί. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017».

Ο ΣΕΒ σημειώνει πάντως ότι η πτώση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι δικαιολογεί η καλή πορεία της παραγωγής και, κυρίως, οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και τη μείωση των επενδύσεων που αφαίρεσαν 1 π.μ. και 2,1 π.μ. αντιστοίχως από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά -13,8%, η δημόσια κατανάλωση κατά 2 % και οι εισαγωγές (που μειώνουν το ΑΕΠ) αυξήθηκαν κατά 3 %.

Αντίθετα η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 1,1 % και οι εξαγωγές 5,7 %. Η πτώση των επενδύσεων κατά τον ΣΕΒ «μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση της αβεβαιότητας λόγω των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων (έπρεπε να είχαν κλείσει αρχές Δεκεμβρίου 2016) και της καθήλωσης των προοπτικών για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2017, με δεδομένη την τεράστια αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης εφέτος σε σχέση με πέρυσι».

«Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα, καθυστερούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, και, σε τελική ανάλυση, καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη χώρα, στις χαμηλότερες ταχύτητες της Ευρώπης», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε