Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Σημαντικές απώλειες για τον Dow Jones μετά τα συνεχή ρεκόρ – Χάθηκαν τα αρχικά κέρδη και για το πετρέλαιο

Σημαντικές απώλειες για τον Dow Jones μετά τα συνεχή ρεκόρ – Χάθηκαν τα αρχικά κέρδη και για το πετρέλαιο

Μετά τα συνεχή ρεκόρ για τον Dow Jones, έφτασε η στιγμή των ρευστοποιήσεων. Οι επενδυτές σήμερα στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη έδειξαν προβληματισμένοι και ως εκ τούτου επικράτησε νευρικότητα, κυρίως λόγω των διαφορετικών αναγνώσεων σε δηλώσεις παραγόντων της Fed αλλά και ανακοινώσεων για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones να υποχωρήσει κατά 475,92 μονάδες ή 1,27%, αλλά κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο των 37.000 μονάδων και έκλεισε στις 37.082 μονάδες.

Ανάλογη πορεία είχαν και οι άλλοι δύο δείκτες. Ο S & P σημείωσε πτώση 1,46% στις 4.698,93 μονάδες, ενώ πτώση 1,5% είχε και ο Nasdaq που έκλεισε στις 14.777,94 μονάδες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης πάντως και οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ κινούνταν με θετικό πρόσημο, αλλά αν συνεχεία, οι ρευστοποιήσεις τίτλων επεκτάθηκαν, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αρνητικά πρόσημα.

Στις αρνητικές ειδήσεις της ημέρας περιλαμβάνονται οι απώλειες της Fed Ex Corp η οποία καταγράφει μεγάλη πτώση κατά 10%, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης για περικοπή των εκτιμήσεών του για τις πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης καθώς και τον προβληματισμό για υποτονική ζήτηση, στην εορταστική περίοδο.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, ωστόσο, κινείται η έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον μήνα Δεκέμβριο. Ο σχετικός δείκτης που εκφράζει την άποψη των Αμερικανών πολιτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση κατέγραψε άνοδο στις 110,7 μονάδες, έναντι 104,5 που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε σφυγμομέτρηση του Dow Jones.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την νομισματική πολιτική οι traders, με δεδομένη την πτωτική πορεία του πληθωρισμού στο 3,1%, πιστεύουν ότι η Fed θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων. Το κλίμα αισιοδοξίας δεν έχει ανακοπεί ούτε από τα σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι η «μάχη» με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων εάν χρειαστεί.

Τέλος και στην αγορά των εμπορευμάτων άλλαξε το κλίμα. Έτσι πετρέλαιο και χρυσός βρέθηκαν στο κόκκινο. Ο χρυσός έχασε 0,39% στα 2.043 δολάρια η ουγγιά, ενώ το Brent απώλεσε το σύνολο των αρχικών κερδών που το έφεραν να βρίσκεται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Τελικά έκλεισε στα 79,18 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,06%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις