Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΚΑΪ: Ελάχιστος φόρος κοντά στα 1.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

ΣΚΑΪ: Ελάχιστος φόρος κοντά στα 1.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Φωτογραφία: Eurokinissi

Αλλαγές στον τρόπο που θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες φέρνει το νέο νομοσχέδιο, που προβλέπει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα και ελάχιστο φόρο τον οποίο και θα καλούνται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα υπολογίζεται στα 10.900 ευρώ- ισόποσο του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ επί 14. Εφόσον εφαρμόσουμε τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, 9% και 22% για τα πρώτα κλιμάκια, ο ελάχιστος φόρος βγαίνει περίπου στα 1.102 ευρώ.

Τα παραπάνω αναμένεται να ισχύσουν με τα φετινά εισοδήματα, πράγμα που σημαίνει πως τις φορολογίες αυτές, θα πρέπει να αποδοθούν με τα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμη παράμετρος είναι αφενός το τί μέλλει γενέσθαι με το τέλος επιτηδεύματος, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε πει πως θα το καταργήσει σταδιακά από το 2025 έως και το 2027 και αφετέρου εάν θα υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν πως δεν θα «συνωστιστούν» κάτω από το νέο αυτό όριο όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, όσον αφορά στο ύψος του bonus για όσους, μέσω του συστήματος Appodixi, αποκαλύψουν πλαστές αποδείξεις, αυτό θα κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ, αναλόγως του ύψους της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις