Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σκρέκας για επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου: Νέα αύξηση, αν χρειαστεί

Σκρέκας για επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου: Νέα αύξηση, αν χρειαστεί

Στον αν μπορεί να υπάρξουν νέες αυξήσεις στον τομέα της Ενέργειας και μηχανισμός αυτόματης επιδότησης των λογαριασμών από το 2022, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (10/11) στον ΣΚΑΪ. Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει δραματική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του λιγνίτη. 

«Η κυβέρνηση αξιολογεί σε μηνιαία βάση τις συνέπειες της κρίσης στους καταναλωτές» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Είμαστε η μόνη χώρα που το κάνουμε αυτό, έχει ανακοινώσει σειρά από μέτρα μέχρι τέλος του χρόνου, τα αξιολογούμε κάθε μήνα, και θα προχωρήσουμε σε νέα αύξηση επιδότησης αν χρειάζεται» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.  

«Από τη νέα χρονιά θα δούμε πως θα κυμανθούν οι διεθνείς τιμές ενέργειας, εφόσον χρειαστεί θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε» πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται μόνιμος μηχανισμός, ένας αλγόριθμος, ο οποίος ανάλογα με την τιμή της ενέργειας θα επιδοτεί αυτόματα τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. 

«Έχει τετραπλασιαστεί, σχεδόν πενταπλασιαστεί, η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είχαμε ανακοινώσει με τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από τα 80 εκατ. ευρώ στα 170 εκατ. ευρώ και από πέρυσι είναι δικαιούχοι και οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Περά από αυτό, έχουμε ανακοινώσει ότι θα έχουμε οριζόντια έκπτωση τουλάχιστον 15% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αεριού» τόνισε ο κ. Σκρέκας.  

Για το ενεργειακό κόστος ο υπουργός εξήγησε πως έχουν αυξηθεί δραματικά οι τιμές του φυσικού αερίου και ο λιγνίτης δεν επαρκούσε ούτε τα προηγούμενα χρόνια για την κάλυψη των αναγκών στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ υπάρχει και ο φόρος του άνθρακα για τα αέρια του θερμοκηπίου που έχει επιβάλλει η ΕΕ. «Άρα είναι 4 και 5 φορές πιο ακριβό να παράγεις ενέργεια από φυσικό αέριο και λιγνίτη συγκριτικά με την παραγωγή από ήλιο και άνεμο» επισήμανε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις