Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος: Στόχος οι επιβαρύνσεις να μην ξεπερνούν το 15% μετά τα μέτρα

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος: Στόχος οι επιβαρύνσεις να μην ξεπερνούν το 15% μετά τα μέτρα

Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (11/1) στον ΑΝΤ1. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία από τον Ιανουάριο θα επιδοτεί και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξήγησε πως η μέση επιδότηση ρεύματος για τα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε για τον Ιανουάριο είναι μικρότερη από αυτή που ισχύει για τον Δεκέμβριο. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές χονδρικής της ενέργειας.

Ανέφερε δε ότι κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δε θα μείνει χωρίς ρεύμα στην «καρδιά του χειμώνα». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση καλύπτει το 90% των αυξήσεων για ένα μέσο νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτου λογαριασμού, υπάρχει ο πενταψήφιος αριθμός  15902 με τον οποίο γίνεται άμεσα η επανασύνδεση για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα νοικοκυριά, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μέση επιβάρυνση στον λογαριασμό ρεύματος για ένα νοικοκυριό να μην ξεπερνάει το 15% μετά τα μέτρα στήριξης. Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά που δεν ανήκουν στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως η ΔΕΗ έχει πρόγραμμα για διακανονισμό με προκαταβολή 15%, ενώ ανάλογα προγράμματα έχουν και οι ιδιώτες πάροχοι.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών η οποία ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε πως γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι όροι και τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις