Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σοκ στην οικονομία για να βγει από τον λήθαργο επιχειρεί η κυβέρνηση

Σοκ στην οικονομία για να βγει από τον λήθαργο επιχειρεί η κυβέρνηση
Φωτογραφία InTime News

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2ου 3μηνου μόνο καλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο στόχος για ανάπτυξη 2,3% το 2019, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως όνειρο θερινής νυκτός. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο τουρισμός που αποτελεί και το βαρύ όπλο της χώρας, στην καλύτερη περίπτωση παρέμεινε σταθερός από άποψη εσόδων, τότε είναι σίγουρο ότι τελικά η ανάπτυξη το 2019 θα κινηθεί κάτω από το 2%.

Και μία χώρα που μόλις τώρα βγαίνει από την κρίση δεν μπορεί να αισιοδοξεί ιδιαίτερα εάν επιτυγχάνει τέτοιους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα με ημίμετρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Χρειάζεται ένα σοκ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Στο εξωτερικό είναι μία επίθεση φιλίας προς τους ξένους επενδυτές. Και θέλει μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις να δείξει πως αυτή η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και βούληση να έρθουν επενδύσεις στην χώρα. Ένα απτό παράδειγμα αποφασιστικότητας είναι οι άδειες για τις Σκουριές. Την μία ημέρα εκδόθηκε η δικαστική απόφαση που δικαίωνε την εταιρία και την επομένη ακριβώς βγήκαν οι άδειες.

Παράλληλα προχωρεί με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για το Ελληνικό με το επόμενο μεγάλο ραντεβού την 4η Οκτωβρίου, όπου και θα γίνει ο διαγωνισμός για το καζίνο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τότε θα σταλεί ένα ακόμη πιο αποφασιστικό μήνυμα.

Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την συναίνεση της κοινωνίας στην προσπάθεια αλλαγής ρότας για την χώρας. Και αυτό προσπαθεί να το εξασφαλίσει με την μείωση των φόρων. Από την μία θα δείξει συνέπεια λόγων και πράξεων και από την άλλη θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα φέρει αύξηση της κατανάλωσης αφού θα αφήσει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα στους φορολογούμενους.

Αν η άσκηση αυτή θα βγει η όχι είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Ωστόσο η κατεύθυνση είναι σαφής και ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να έχει την παραμικρή διάθεση να παρεκκλίνει των σχεδίων του.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις