Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στα υψηλά έτους FED και S & P εν αναμονή πληθωρισμού και των αποφάσεων της FED – Κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων ο χρυσός

Στα υψηλά έτους FED και S & P εν αναμονή πληθωρισμού και των αποφάσεων της FED – Κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων ο χρυσός
Φωτογραφία-iStock

Νέο υψηλό έτους κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και S & P χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδος μικρά κέρδη και συνεχίζοντας ένα σερί έξι συνεχών εβδομάδων που βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 36.404,93 μονάδες, ο S & P 500 σημείωσε κέρδη 0,39% και έκλεισε στις 4.622,53 μονάδες, ενώ Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,20% και έκλεισε στις 14.432,49 μονάδες.

Πάντως οι επενδυτές παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και ο λόγος που οι μεταβολές τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά μικρές, οφείλεται σε δύο παραμέτρους, που ο όμως η μία είναι άμεσα συναρτώμενη με την άλλη.

Στο μεταξύ αύριο ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, κάτι που ολίγοις θα δώσει το έναυσμα στην FED που συνεδριάζει Τετάρτη και Πέμπτη να λάβει τις αποφάσεις σε ότι αφορά την νομισματική πολιτική της. Οι επενδυτές πάντως εμφανίζονται μοιρασμένοι για το αν θα δοθεί τελικά το σήμα για έναρξη στις μειώσεις επιτοκίων από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την καλύτερη των εκτιμήσεων έκθεση, για την απασχόληση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό, τα οποία έρχονται λίγο πριν την τελευταία συνεδρίαση της Fed για το έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή το Νοέμβριο στο 3% από 3,2% τον Οκτώβριο. Την Τετάρτη θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και την Πέμπτη για τις λιανικές πωλήσεις.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ με τις αγορές να περιμένουν τα επιτόκια να μείνουν αμετάβλητα στο 5,25%. Οι αγορές βλέπουν παράλληλα πιθανότητα σχεδόν 44% για μία τουλάχιστον μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2024 και πιθανότητα 76% για τον Μάιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Τέλος στην αγορά εμπορεύματος, το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός είναι ο χρυσός έχασε τελικά την «μάχη» που έδινε από το πρωί με τα 2.000 δολάρια η ουγγιά και έκλεισε στα 1.997 δολάρια σημειώνοντας πτώση 0,86%. Το Brent μετά από πολλές εναλλαγές προσήμων σημείωσε μικρά κέρδη 0,37%, υπερβαίνοντας τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ άνοδο 0,25% είχε και το αμερικάνικο αργό και βρέθηκε στα 71,41 δολάρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις