weather-icon °C AΘΗΝΑ

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης

Το αναπτυξιακό σχέδιο καταρτίζεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και θα ακολουθήσει «πολιτική διαβούλευση», δηλαδή συνεργασία με τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από το Euro Working Group της 11ης Απριλίου και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος, το σχέδιο θα είναι «ολιστικό», που σημαίνει ότι το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Επισημαίνει δε, ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα το μοντέλο που κατέρρευσε το 2010, το οποίο δεν είχε σύμμαχο την κοινωνία και δεν αντιμετώπιζε με σοβαρό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που είναι η μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο αγροτικός τομέας. Επίσης, όπως δηλώνει ο υπουργός, «είναι σημαντικό να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος».

Κύριο βάρος για τη χρηματοδότηση του σχεδίου θα δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρακτορείου, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στην «αναπτυξιακή τράπεζα», καθώς και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεδομένου ότι οι τελευταίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την τοπική κοινωνία και τοπικούς επιχειρηματίες. Αντίθετα, μικρότερο βάρος θα αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες, λόγω του σημαντικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Σχέδιο βασισμένο στους στόχους του μεσοπρόθεσμου

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το σχέδιο θα βασίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει ψηφιστεί τον Μάιο 2017 και θα συζητηθεί με τους θεσμούς πριν από το νέο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2019- 2022. Το πολιτικό μήνυμα που θα σταλεί στους εταίρους, θα είναι ότι η χώρα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τόσο όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα αποτελεί «ιδιοκτησία» της, και υποστηρίζει πως θέλει να στηρίξει τα μεσαία στρώματα.

Έτσι, εκτός από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και αλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο, θα υπάρχουν και παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και δεν μπορεί να συνεχιστεί το μοντέλο ενίσχυσης μόνον των μεγάλων επιχειρήσεων με τη λογική ότι αυτές θα δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να σημειώνουν με τι όρους.

Προσέλκυση επενδύσεων

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι θα είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ακόμη και μέσω του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να υπάρχουν οφέλη και για τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές που συνδέονται με την υπό πώληση κρατική επιχείρηση.

Για τη στήριξη της κοινωνίας, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο θα έχει επίσης δύο βασικά σκέλη. Το πρώτο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά και με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, όπου υπήρξε μικρή άνοδος, αλλά χωρίς να θιγεί η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, όπως άλλωστε ζητούν οι θεσμοί.

Το δεύτερο είναι η μείωση των φορολογικών βαρών κατά 3,5 δισ. ευρώ, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την περίοδο 2019- 2022. Στο σχέδιο δεν θα εξειδικεύεται η μείωση των φόρων, δεδομένου ότι έως το τέλος Απριλίου δεν θα έχουν διεξαχθεί οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας το 2017 και το 2018.

#TAGS MM