Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σταϊκούρας: Αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;

Σταϊκούρας

«Δική του πραγματικότητα» που επιχειρεί να διαμορφώσει «χρεώνει» στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως το όποιο θετικό μέτρο για την οικονομία «ήταν προετοιμασμένο» από την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, που απλώς «δεν πρόλαβε» στηλιτεύει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τελευταία αφορμή στάθηκε η σημερινή δήλωση του πρώην υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριζε ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως «ο μόνος λόγος που είχε καθυστερήσει το επίσημο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας, ήταν ότι η χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Σταϊκούρας απαριθμεί τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις θετικών εξελίξεων, των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την… «πατρότητα».

«Παρακολουθώ με πολιτική κατανόηση τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του Οικονομικού Επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και παραθέτει τα παραδείγματα:

«Συγκεκριμένα, προβεβλημένα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με έκδηλα πλέον τα σημάδια της αμηχανίας -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας:

  • Ισχυρίζονται ότι η άρση των capital controls ήταν προετοιμασμένη από τη δική τους Κυβέρνηση. Όμως, πλήρης άρση δεν υπήρξε.
  • Ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Όμως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων μετά τον Ιούλιο.
  • Ισχυρίζονται ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν την συζήτησαν αρμοδίως.
  • Ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται.
  • Ισχυρίζονται ότι το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Όμως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς».

Και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καταλήγει: «Εν κατακλείδι, αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις