Κυριακή, 26 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σταϊκούρας για Fuel Pass 3: «Δεν έχει τεθεί θέμα», δεν απέκλεισε μελλοντικές παρεμβάσεις

Σταϊκούρας για Fuel Pass 3: «Δεν έχει τεθεί θέμα», δεν απέκλεισε μελλοντικές παρεμβάσεις

Στον… πάγο, για την ώρα τουλάχιστον, έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο ενός Fuel Pass 3.

«Δεν έχει τεθεί θέμα για Fuel Pass 3» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας όταν, καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (25.10.2022), ρωτήθηκε για το ζήτημα που «καίει» εκατομμύρια οδηγούς. Ωστόσο, φρόντισε να μην… κλείσει τελείως το «παράθυρο».

«Όχι, δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα. Δεν έχει τεθεί καθόλου θέμα συζήτησης (Fuel Pass 3). Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα», τόνισε. Στην ερώτηση «δεν θα υπάρξει ούτε παρέμβαση στο diesel κίνησης;», η απάντηση ήταν: «ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει πει ούτε το ένα ούτε το άλλο». 

Ερωτηθείς για όσα ακούγονται για παρέμβαση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε: «Σήμερα που μιλάμε, ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και τα έχει πει ο πρωθυπουργός. Έχουμε αποδείξει την τελευταία τριετία ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να βοηθήσουμε την κοινωνία όταν έχει ανάγκη.

Άρα, η οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση θα εξαρτηθεί από την τιμή και την πορεία των τιμών στα καύσιμα, από τον δημοσιονομικό χώρο και από τις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση». 

Αλλά μετά, δεν… απέκλεισε τίποτα για το μέλλον. «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις.

Έχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμα και ουσιαστικά μας λένε αυξήστε το έλλειμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμα 1,7%».

 

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οριζόντια μείωση φόρων «δεν μπορεί να γίνει, γιατί σύμφωνα με το Eurogroup οι μειώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες. Η οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, 1 δισ. που δεν το αντέχουμε».

 

Αναφερόμενός στις αυξήσεις στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».

Ερωτηθείς γιατί είναι κάθετα αντίθετος στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, απάντησε: «Τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, πρέπει να εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος, που δεν το αντέχουμε. Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας εισπράττονται. Δημόσια δεν έχω αποκλείσει ποτέ τίποτα, αλλά είναι δύσκολο να κάνεις σχεδιασμό με τόσο μεγάλη μεταβλητότητα. Πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία, αλλά να έχεις και περιθώρια. Βασική στόχευση είναι να πετύχουμε αυτά που λέει ο προϋπολογισμός. Να επιστρέψουμε σε χαμηλά πρωτογενή».

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα. «Είναι διευρυμένα φέτος τα κριτήρια για το επίδομα», ενώ απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

 

Οι συντάξεις και τα αναδρομικά

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η μόνιμη αύξηση στις συντάξεις θα είναι πάνω από 7% αλλά «θα δούμε εκτιμήσεις προϋπολογισμού». Αυτή θα είναι μια από τις 3 παρεμβάσεις, όπως είπε, η άλλες είναι η αύξηση από την εισφορά αλληλεγγύης και η παρέμβαση για τους πιο ευάλωτους.

Για τα αναδρομικά και τη χορήγησή τους σε όσους δεν προσέφυγαν, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε: «η κυβέρνηση τιμά τις δικαστικές αποφάσεις. Τα μέτρα κοστίζουν δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια να μοιράζουμε δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρόσφατα είπε ότι αν κι εκείνος μοίραζε 50 δισ. ευρώ θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Μετά είπε ότι δίνουμε ψίχουλα. Η κυβέρνηση μετά τη Θεσσαλονίκη ψήφισε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ. Το ταμείο έχει 39 δισ. ευρώ σήμερα και θέλει πολύ προσοχή και σύνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ταμειακά διαθέσιμα με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κάναμε εκδόσεις χρέους με διορατικότητα, με τα ταμειακά διαθέσιμα βοηθάμε την κοινωνία».

 

 

«Το ταμείο της χώρας είναι διαφορετικό από το δημοσιονομικό κομμάτι. Οι αγορές την τελευταία τριετία μας έχουν αναβαθμίσει 11 φορές, είναι γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες αβεβαιότητες που επηρεάζουν και τους οίκους αξιολόγησης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο το 2023», ανέφερε επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις