Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του σχεδίου ανάκαμψης

Σταϊκούρας
ΑΠΕ ΜΠΕ

Στο Bloomberg μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμά της για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση της πανδημίας, ακόμη και πριν φτάσουν τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμά τους και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ βρίσκονται σε ισχύ και πρότζεκτ όπως η παροχή τάμπλετ και λάπτοπ σε φοιτητές, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Αντί να περιμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναμένεται να λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα «καλύπτει το αρχικό κόστος με τους δικούς μας πόρους», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας: 

Για την Ελλάδα, διακυβεύονται πολλά. Η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το «μεγάλο επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών οικονομικής κρίσης, το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 8,2% το 2020 λόγω πανδημίας, μετά την πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 25% την τελευταία δεκαετία, ως απόρροια της κρίσης χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένει άνοδο του ΑΕΠ 3,6% φέτος και 6,2% το 2022, καθώς έρχεται βοήθεια με τη μορφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος. Η Αθήνα επιδιώκει επίσης τη συνέχιση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό και ως PEPP, αλλά και μια πετυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη, τονίζει το Bloomberg.

«Ο στόχος είναι η επανεφεύρεση της χώρας με την οικοδόμηση μιας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα, «η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας. Ο ίδιος έκανε σαφές επίσης ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Ελληνικά ομόλογα

Προσφάτως, η S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρόνο για να επανέλθει στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα PEPP, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, σε όλες τις πτυχές, την τρέχουσα κατάσταση όλων των κρατικών τίτλων της», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Η ΕΚΤ ενήργησε σωστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην περίπτωση της Ελλάδας, «κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μα μεγάλη πρόκληση βρίσκεται μπροστά: Τα «κόκκινα δάνεια» και η επίδρασή τους στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα τεράστιο απόθεμα «κόκκινων δανείων», το οποίο στο αποκορύφωμά του ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 47 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, ο δείκτης έκθεσης της χώρας σε NPEs παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής» κατά 18 μήνες, σχέδιο που παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω τα επισφαλή δάνεια, τονίζει το Bloomberg.

«Είναι πολύ πιθανό ότι κάποιες συστημικές τράπεζες θα φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021 και το 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες θα πετύχουν τον στόχο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η δημιουργία μιας «bad bank», όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «μόνο αφού λάβει υπόψη το υπόλοιπο απόθεμα NPLs, μαζί με πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις