Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σταθάκης: Προανήγγειλε μηχανισμό επιβολής προστίμων για υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Μετά την διάταξη που αναμένεται να εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση για τον φορέα και το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται στις τράπεζες, οι οποίες παρά την Κανονιστική Οδηγία υπερβαίνουν τις χρεώσεις από το 0,2 ή 0,3 της αξίας ανά ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Γιώργος Σταθάκης άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης για τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών στις πιστωτικές κάρτες και τις διατραπεζικές συναλλαγές, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια παρέμβαση δεν θίγει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η απαραίτητη Κοινοτική Οδηγία σχετικά με τις διατραπεζικές συναλλαγές υπάρχει και αυτό που τώρα απαιτείται είναι η έκδοση μιας διάταξης από την ΤτΕ και στη συνέχεια μια υπουργική απόφαση για το ύψος των προστίμων και τον φορέα που θα τα επιβάλλει όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν υψηλότερες χρεώσεις.

Ο υπουργός ανέφερε πως από έρευνα του ΕΒΕΑ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές επιβαρύνσεις ανά επιχείρηση και ανά τράπεζα. Στο 65% οι χρεώσεις είναι πάνω από 1% επί της αξίας της συναλλαγής, στο 10% πολύ υψηλότερες, ενώ μόλις στο 25% διατηρείται η χρέωση έως 1% του ποσού της συναλλαγής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε