Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,10001δολ. από το επίπεδο των 1,0972 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ενδιαφέρον προκαλεί η σημερινή ανάλυση του Γερμανού καθηγητή Οtmar Issing (είχε διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας και θεωρείται εκ των ιθύνοντων του ενιαίου νομίσματος), ο οποίος προέβλεψε ότι το ευρώ θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επεκταθεί επικίνδυνα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πουι ακολουθεί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το πρώτο μνημόνιο σχεδιάστηκε για τη σωτηρία των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερα για τους Έλληνες, αν έφευγαν από την ευρωζώνη.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της ΤτΕ (ΗΔΑΤ), καταγράφηκε μία μόνο συναλλαγή ένός εκατομμυρίου που αφορούσε εντολή πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,44% από 8,42% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,06% να διαμορφωθεί στο 8,38 από 8,37% που έκλεισε την Παρασκευή.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,072%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,134%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,207% από -0,204%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,311% από -0,313%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,376%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0944 δολ.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε