Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Στη ΜΕΘ η αγορά, ανοσία ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον κορονοϊό

Στη ΜΕΘ η αγορά, ανοσία ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον κορονοϊό

23 Μαρτίου 2020. Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει το αναγκαίο για λόγους δημόσιας υγείας μέτρο του lockdown. Όλες οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αλλά ούτε βέβαια και να προβλέψει το βάθος των συνεπειών.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας καλούνται να διαχειριστούν μια τεράστια κρίση, που τεστάρει τα αντανακλαστικά και την ικανότητα των διοικήσεών τους σε γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας. Προσπαθούν να υπερβούν τον δραματικό περιορισμό ή και -συχνά- την πλήρη παύση δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα τη θέση τους στον ανταγωνισμό και συνεχίζοντας να προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Η εξίσωση έχει πολλούς αγνώστους και, σε πολλές περιπτώσεις, φαντάζει αδύνατον να λυθεί. Ωστόσο, κάποιοι καταφέρνουν και λύνουν αυτό το Γόρδιο Δεσμό.

Μία τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που είδε τη μετοχή του από τα 1,21 ευρώ, πριν την έλευση του κορονοϊού, να πέφτει στο 0,527 την περίοδο του lockdown (3 Απριλίου), αλλά ακολούθως να «σκαρφαλώνει» και πάλι σταθερά προς τα πάνω, μετά το άνοιγμα της αγοράς, φτάνοντας στο 1,33 στις 21 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ολλανδική πολυεθνική Reggeborgh Invest αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να επενδύσει στρατηγικά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ ο κορονοϊός εξακολουθεί να θολώνει το μέλλον των περισσότερων άλλων εισηγμένων και να καθιστά αβέβαιες τις προβλέψεις. Δεν το έπραξε το 2018, ενώ θα μπορούσε να το πετύχει με σημαντικά μικρότερα κεφάλαια. Δεν το έπραξε ούτε στα μέσα Απριλίου, ενώ θα μπορούσε να το πετύχει με λιγότερα από τα μισά κεφάλαια, κυριολεκτικά. Η επενδυτική κίνηση προχωρά 6 μήνες μετά το lockdown, όταν πια έχει επιβεβαιωθεί στην αγορά ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατάφερε να παραμείνει αταλάντευτη στον αναπτυξιακό δρόμο που χάραξε η νέα διοίκηση, διατηρώντας ξεκάθαρα τις προοπτικές άμεσης κερδοφορίας μετά από πάρα πολλά χρόνια, παρά την κρίση του κορονοϊού.

Μέσα σε πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2020 αύξηση κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στους 3 από τους 5 βασικούς κλάδους δραστηριοποίησής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η αύξηση αγγίζει το 40%.

Η θωράκιση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το εύλογο ερώτημα που διατυπώνουν, τις τελευταίες μέρες, στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας και το μέλλον της επιχείρησης, είναι «τι θα γινόταν στον Όμιλο, αν ο κορονοϊός ερχόταν λίγα χρόνια πριν;». Οι απαντήσεις τους -παρότι ποικίλουν, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές της αλήθειας- έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Πρώτον, διατυπώνονται με ανακούφιση και δεύτερον, συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι, αν η πανδημία έβρισκε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τις τεράστιες ζημιές της προηγούμενης περιόδου στο εξωτερικό, με τον υπέρογκο τραπεζικό δανεισμό και με το επιτελικό χάος που επικρατούσε στην παρακολούθηση εκατοντάδων έργων σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, πολύ απλά ο Ομιλος σήμερα θα είχε περιέλθει σε καθεστώς απόλυτης ασφυξίας, με απρόβλεπτες (ή, μάλλον, δυσάρεστα προβλέψιμες) συνέπειες.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως, έξι μήνες μετά την πανδημία, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ελληνική επιχείρηση που κέρδισε το ενδιαφέρον ενός πολύ μεγάλου ξένου επενδυτή. Σηματοδοτώντας, ουσιαστικά, το restart του εθνικού αγώνα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, που αποτελεί μονόδρομο για την οικονομία της χώρας, ειδικά σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες διεθνώς συνθήκες. Ο ελληνικός όμιλος το πέτυχε αυτό γιατί, μέσα στο 2019, η διοίκηση Καλλιτσάντση είχε προχωρήσει γοργά και αποτελεσματικά σε ένα διευρυμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, αφενός οικονομικού εξορθολογισμού, αφετέρου συντονισμού και ελέγχου των επιχειρησιακών δράσεων ανά τον κόσμο.

Η νέα διοίκηση:

  • προχώρησε αποφασιστικά στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, εξοικονομώντας όφελος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ,
  • εξέδωσε ομόλογα συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ μηδενίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό,
  • περιόρισε δραστικά τη διεθνή έκθεση του Ομίλου σε έργα που είχαν αναληφθεί πριν το 2018, με τη λογική του «stop loss», κλείνοντας και αφήνοντας οριστικά πίσω της, ζημιές 400 εκατ. ευρώ,
  • αναδιάρθρωσε τον τρόπο αξιολόγησης και υποβολής προσφορών,
  • ανέβασε τον πήχη αξιόπιστης εκτέλεσης έργων,
  • ανέκτησε την εμπιστοσύνη πελατών και κυβερνήσεων, που για χρόνια δεν είχαν καμία επαφή με την κεντρική εταιρεία,
  • συγχώνευσε τις δύο εισηγμένες του Ομίλου, εντάσσοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΤΕΧ Ανεμος) στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το οικονομικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών είναι εντυπωσιακό. Μέσα σε 18 μήνες, οι οφειλές προς προμηθευτές περιορίστηκαν κατά 25%, ενώ μετά από χρόνια μπήκε σε τροχιά κερδοφορίας, που δεν αποτυπώθηκε τυπικά στον ισολογισμό του 2019 επειδή ενεγράφησαν «κρυφές ζημιές» 113 εκατ. ευρώ από παλαιότερα έργα στην Αυστραλία (που εμφανίστηκαν τώρα, ενώ δημιουργήθηκαν κατά την προ του 2018 περίοδο). Ωστόσο, οι άνθρωποι της αγοράς και του κλάδου γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Η ανοδική πορεία των τελευταίων 2,5 ετών επιβεβαιώνεται -άλλωστε- και από την οικονομική εικόνα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά την καθηλωτική γενικότερη επίδραση του lockdown. Και όμως. Μέσα σε πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρουσίασε αύξηση κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στους 3 από τους 5 βασικούς κλάδους δραστηριοποίησής της και παρά την τελείως άνιση και άδικη σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (χωρίς κορονοϊό). Στο Περιβάλλον, η αύξηση είναι 1% (σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η αύξηση αγγίζει το 40% και στην Ανάπτυξη Ακινήτων η αύξηση έφτασε το 84%. Νούμερα που έρχονται να επιβεβαιώσουν την «ανοσία» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην πανδημία και να αποτυπώσουν, με μια πιο αναλυτική ματιά, την ανοδική πορεία που ακολουθεί ο Όμιλος τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθιστώντας τον –αποδεδειγμένα πια- έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μέσα στην πανδημία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις