Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Στη Βουλή οι συμβάσεις για 3 έρευνες πετρελαίου – Στα 18 δισ. τα έσοδα

Στη Βουλή οι συμβάσεις για 3 έρευνες πετρελαίου – Στα 18 δισ. τα έσοδα

Ένα ακόμα βήμα για την αξιοποίηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έγινε σήμερα Πέμπτη 28 Αυγούστου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε στη Βουλή τις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα) που υπογράφηκαν τον περασμένο Μάιο, που αναμένεται να αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα μεγαλύτερα από 18 δισ. ευρώ.

Τις έρευνες και την εκμετάλλευση των τριών περιοχών ανέλαβαν οι:

– Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.

– Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.

– Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GASLtd.

Μιλώντας ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «Μετά από αξιοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος κι αφού έχουν ελεγχθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θωρακιστεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον, φέρνουμε προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».

Οι επίσημες εκτιμήσεις, για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές κάνουν λόγο για 300 εκατομμύρια βαρέλια. Ειδικότερα, στα Ιωάννινα, εκτιμάται ότι τα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50- 100 εκατομμύρια βαρέλια, στον Πατραϊκό κόλπο σε 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκωλο υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3- 5 εκατομμυρίων βαρελιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα έσοδα για το Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ, αφού εκτιμάται ότι , για κοίτασμα 100 εκατομμυρίων βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια ανά βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Forbes: Η Ελλάδα αναζητά “εναλλακτικές επιλογές” για την προμήθεια φυσικού αερίου

Αλαλούμ με τον South Stream – Βουλγαρία: Πάγωσε ο αγωγός, ΕΕ: Τα έργα συνεχίζονται

Πιθανές ελλείψεις στο φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε