Οικονομία

Στίγκλιτς: Η Γερμανία είχε αποδεχτεί το… Grexit

Η ευρωζώνη πιθανόν θα διαλυθεί τα επόμενα χρόνια εκτίμησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, που περιμένει... Italexit αλλά και Grexit!

Ο Αμερικανός νομπελίστας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αποκάλυψε ότι δεν πιστεύει πως η Ιταλία θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη. “Όταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μιαν αυξανόμενη απογοήτευση από το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι για τους Ιταλούς πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν”, είπε.

Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι τράπεζες της χώρας παλεύουν με τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων και η χώρα δεν αναπτύσσεται πλέον εδώ και δέκα χρόνια καθόλου, ενώ σε αυτό το διάστημα η ανεργία έχει αυξηθεί πάρα πολύ, επεσήμανε ο Στίγκλιτς.

Τόνισε δε ότι χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει η ευρωζώνη και πως η ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να σώσει μακροπρόθεσμα την πάσχουσα ακόμα ζώνη του ευρώ. Τα κράτη μέλη δεν έχουν τη βούληση να προβούν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η τραπεζική ένωση ή να προχωρήσουν σε ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

“Απουσιάζει η αποφασιστικότητα. Εγώ ανησυχώ για την έλλειψη ταχύτητας με την οποία υλοποιούνται οι αποφάσεις στην Ευρώπη. Η πολιτική αποφασίζει τι πρέπει να γίνει και μετά οι αποφάσεις μπλοκάρονται, αργούν, καθυστερούν”, λέει ο Στίγκλιτς. Και ακόμη ένα πρόβλημα, όπως λέει, είναι πως στην Ευρώπη λείπει και η πέραν των εθνικών συνόρων αλληλεγγύη.

Γι’ αυτό και η κοινή νομισματική ένωση πιθανόν να διαλυθεί τα επόμενα χρόνια. Τότε δεν θα υπάρχει πλέον ευρωζώνη με την σημερινή της μορφή. “Η ευρωζώνη θα υπάρχει σε δέκα χρόνια, αλλά τίθεται το ερώτημα πώς θα είναι. Είναι εντελώς απίθανο ότι θα εξακολουθήσει να έχει 19 μέλη. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θα ανήκουν σε αυτήν”. Η Γερμανία για παράδειγμα είχε ήδη αποδεχτεί ότι θα αποχωρήσει η Ελλάδα, όπως είπε. Ο ίδιος ο Στίγκλιτς μάλιστα είχε προτείνει να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος μπορεί μεν να απαριθμήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ήταν αναγκαίες ώστε να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, αλλά δεν πιστεύει ότι τα κράτη μέλη θα ήταν διατεθειμένα να κάνουν αυτά τα βήματα. Η κατάργηση του κοινού νομίσματος ή η διάσπασή του σε βόρειο και νότιο ευρώ είναι, επομένως, κατά τη γνώμη του, οι μοναδικές τις ρεαλιστικές επιλογές για να ανακάμψει και πάλι η παραλυμένη οικονομία της Ευρώπης.

“Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά η οικονομία εκεί ανακάμπτει και πάλι, ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται σε σύγχυση. Και οι δυο οικονομικοί χώροι είναι όμοια διαμορφωμένοι, διαθέτουν το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό, ίδιους πόρους και όμοιους θεσμούς. “Η μεγάλη τους διαφορά είναι το ευρώ”, τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Κορυφώνεται η αγωνία σε κυβέρνηση και Έλληνες εξαγωγείς 2 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας Τραμπ για τους δασμούς - Όλα σενάρια και οι συνέπειες τους στην ελληνική οικονομία
Ενδεχόμενοι αμερικανικοί δασμοί σχεδόν 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων και αγροτικών τροφίμων θα έπληττε ιδιαιτέρως την Ελλάδα, η οποία εξάγει βρώσιμη ελιά και φέτα στις ΗΠΑ
National flag of Greece and euro coins
Οι απειλές Τραμπ για επιπλέον δασμούς ρίχνουν τις αγορές δύο μέρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της 9ης Ιουλίου
Οι επενδυτές ήθελαν να μείνουν μακριά από την αγορά μετοχών μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες, δήλωσε ο Shoichi Arisawa, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικών ερευνών της IwaiCosmo Securities
Χρηματιστηριακοί δείκτες στο Πεκίνο
Ο Τραμπ απειλεί με πρόσθετο δασμό 10% όποια χώρα ευθυγραμμισθεί με το «αντιαμερικανικό» μέτωπο των BRICS – Σε ισχύ από την 1η Αυγούστου
«Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΘΕΤΟ δασμό 10%», δήλωσε ο Τραμπ χθες
Ντόναλντ Τραμπ