Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στην Ασία ψάχνει τώρα επενδυτές ο Τσακαλώτος – Συνάντηση σταθμός στο Μπαλί με την Κριστίν Λαγκάρντ

Στην Ασία ψάχνει τώρα επενδυτές ο Τσακαλώτος – Συνάντηση σταθμός στο Μπαλί με την Κριστίν Λαγκάρντ

Μπορεί στο εσωτερικό τα πράγματα να μην εξελίσσονται όσο καλά θα ήθελε, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί με κάθε μέσο να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ένα ασφαλής και κυρίως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Μετά το Λονδίνο που οι επενδυτές δεν τον υποδέχθηκαν με δάφνες, ο Ευκλ. Τσακαλώτος βάζει πλώρη για την Ασία όπου αύριο και μεθαύριο θα έχει συναντήσεις και επαφές σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ. Βασική του επιδίωξη να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τις καχυποψίες των επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας για την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να προωθήσει για μια ακόμη φορά το ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να καταφέρει να αλλάξει την στάση του ΔΝΤ, όμως θα ήθελε αφενός να το μαλακώσει στην προσέγγισή του, αφού η όποια αναφορά του Ταμείου, αποτελεί «ευαγγέλιο» για τις αγορές και αφετέρου να προσπαθήσει να το πείσει ώστε βελτίωση στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά στην πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το Ταμείο, αν και με περιορισμένο ρόλο στη μεταμνημονιακή εποπτεία, επιμένει στην εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ακύρωση ή αναστολή του μέτρου.
Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών πάντως αισιοδοξούν για την τύχη των συντάξεων εκτιμώντας ότι θα επέλθει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου συμφωνία με την Κομισιόν και το θέμα θα κλειδώσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου. Βέβαια, θα πρέπει να συμφωνήσει και το Βερολίνο.
Στο Μπαλί, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συζητήσει με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την πρόθεσή του υπουργείου Οικονομικών για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων τόσο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Μετά και την πληρωμή της δόσης που έληγε μέσα στον Σεπτέμβριο, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ έχουν περιοριστεί οριακά κάτω από τα 10 δις. ευρώ. Από αυτό το ποσό, περίπου τα 5 δις. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο της τάξεως του 4,9%. Αυτό το τμήμα του δανείου (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του) θέλει να αποπληρώσει η Ελλάδα καθώς με μια κίνηση θα μειώσει σημαντικά το συνολικό κονδύλι για τους τόκους. Τα χρήματα, θα προέλθουν από το μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο έχει δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο με τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης τα οποία και κοστίζουν στον ελληνικό προϋπολογισμό περίπου 1,7% τον χρόνο.
Στο Μπαλί, εκτός της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ και το «δεξί χέρι» αυτής που ακούει στο όνομα Πολ Τόμσεν, στο Μπαλί πρόκειται να παρευρεθούν ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, και ο στενός συνεργάτης του Μπενουά Κερέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), Χανς Βίλμπριφ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Πρόκειται για τους βασικούς παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας οι οποίοι θα ξαναζωντανέψουν στο Μπαλί το γνωστό «Washington Group», για να συζητήσουν τα καυτό θέμα της Ιταλίας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν θα είναι σε αυτή την ατζέντα. Πριν φτάσει στην Ινδονησία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει νέο κύκλο επαφών με επενδυτές σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να προσελκύσουν κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα οποία θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αυτή αποφασιστεί. Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι ( Βοστόνη, Νέα Υόρκη) με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις