Site icon NewsIT

Στις αγορές αύριο με 10ετές ομόλογο η Ελλάδα

04.03.2019 | 07:14
Στις αγορές αύριο με 10ετές ομόλογο η Ελλάδα

Η αναβάθμιση έκπληξη της Moody’s για την ελληνική οικονομία, το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και εικόνα που παρουσιάζουν στο εσωτερικό ομόλογα και μετοχές, δίνουν στην κυβέρνηση την δυνατότητα να επισπεύσει την νέα έξοδο της στις αγορές, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, αυτή την φορά, κάτι που έχει να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2010, από την οποία είχαν αντληθεί 5 δισ.

Η κυβέρνηση επιλέγει να βιαστεί για τρεις βασικούς λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι διάρκεια θα έχει.

Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι ανάλογες πρόσφατες εκδόσεις σε Ιταλία και Ισπανία πήγαν πολύ καλά, και

Ο τρίτος από το γεγονός ότι θέλει να προηγηθεί του Eurogroup προκειμένου να μπορούν να απορροφηθούν πιθανές παρενέργειες, από μία ενδεχόμενο κακή απόφαση που θα συνοδεύεται από την μη έγκριση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησε και με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου προ μηνός. Χαμηλές επιδιώξεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Δηλαδή να σταλεί μήνυμα και όχι να αντληθεί μεγάλο ύψος κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή δεν είναι και ιδιαίτερα απαραίτητο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα ζητηθεί ποσό περί των 2 – 3 δισ. και το επιτόκιο που εν δυνάμει μπορεί να υπάρξει θα κυμανθεί στην περιοχή του 3,90% – 3,70%.

Και επειδή το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, ας δούμε και την άλλη, την κακή. Αυτή λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά σε ότι αφορά τις αποδόσεις των ομολόγων, χωρών που πάνω κάτω βρίσκονται ή βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δανείζεται ακριβότερα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνη.

Ας δούμε ποιες είναι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου σε χώρες κοντά στην δική μας. Στην δευτερογενή αγορά το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,646%, της Ιταλίας στο 2,733%, της Κύπρου στο 1,864%, της Πορτογαλίας στο 1,489%, της Ισπανίας στο 1,261% και της Ιρλανδίας στο 0,831%. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ότι η Ιταλία και 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ότι η Ιρλανδία. Την ίδια στιγμή το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας έχει απόδοση 0,189%.

Οι όροι της έκδοσης

Ανάδοχοι της έκδοσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BNP Paribas και HSBC. Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αναμένεται να γίνει σήμερα και αύριο να ανοίξει τ βιβλίο προσφορών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version