Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στο γήπεδο των δανειστών πλέον οι διαπραγματεύσεις – Τα σενάρια για χρέος και επόμενη ημέρα

δανειστές χρέος

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ήρθαν, είδαν και απήλθαν. Λίγα πράγματα επί της ουσίας. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κενά, καθυστερήσεις και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί, αλλά παρέπεμψαν τις οριστικές αποφάσεις στο καθοριστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ μία πρώτη γεύση επί της ουσίας και για το που πάει το πράγμα θα λάβει η χώρα στο Eurogroup της Πέμπτης.

Εκεί θα φανεί, εάν οι νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών με τη συμφωνία σε επίπεδων θεσμών (Staff Level Agreement) θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στις τελματωμένες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να διασφαλίσουν ένα πιο ομαλό μεταμνημονιακό μονοπάτι για τη χώρα ή απλά θα αποτελέσουν ένα μεταβατικό στάδιο πριν από τη ενισχυμένη επιτροπεία.

Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν τρόικα και ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο, θα σταλεί σήμερα προς ενημέρωση στα μέλη του Euro Working Group και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η συμφωνία έκλεισε με υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, στο θέμα της ΔΕΠΑ η οποία πηγαίνει ολοταχώς προ πώληση, στο θέμα του νέου ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, επιβαρύνοντας χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και στο θέμα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας έως το 2022, με τους δανειστές να κλειδώνουν περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 19 μήνες.

Φεύγοντας από την ελληνική πρωτεύουσα οι εκπρόσωπο των δανειστών, ξεκαθάρισαν πως η δέσμη των μέτρων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν και πριν από το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου. Μάλιστα, από το ΔΝΤ ξεκαθαρίστηκε πως τις προσεχείς ημέρες θα πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία, ώστε να διευθετηθούν ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Προς το σκοπό αυτό τα στελέχη των ΕΕ, ESM, EKT και ΔΝΤ θα συνεχίσουν τις εντατικές επαφές με τα ελληνικά υπουργεία, ώστε να καταρτιστούν οι διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Μέρος του πολυνομοσχεδίου θα είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα περιγράφει τη δημοσιονομική πολιτική της επόμενης τριετίας. Στο πολυνομοσχέδιο θα περιληφθεί ακόμη και η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης του ESM με την Ελλάδα, με την οποία το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα καθίσταται μέρος της σύμβασης και η περιουσία του θα μπαίνει ως ενέχυρο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για 40 έτη.

Ανοικτό το θέμα του χρέους

Το ΔΝΤ συνεχίζει να θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και ρίχνει γέφυρες, αλλά όλα παραμένουν ανοικτά, αφού για την ώρα τουλάχιστον το Βερολίνο δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει στον αυτοματισμό του λεγόμενου «γαλλικού μηχανισμού» που συσχετίζει την ελάφρυνση του χρέους με την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδος. Αλλά προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας που θέλει οι αποφάσεις για το χρέος να περνούν κάθε φορά μέσα από τη γερμανική βουλή, το Ταμείο αντιπρότεινε η ενεργοποίηση του μηχανισμού απομείωσης του χρέους να γίνεται με απλή απόφαση του Eurogroup. Το εάν αυτή η θέση γίνει αποδεκτή θα διαφανεί τα επόμενα 24ωρα. Στην περίπτωση πάντων που ούτε αυτή η πρόταση γίνει δεκτή, τότε θα πρέπει μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να μπει στο ελληνικό πρόγραμμά και θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλός.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις