Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο «κάδρο» των αλλαγών και οι εισφορές αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις

Στο «κάδρο» των αλλαγών και οι εισφορές αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις

Την ταυτόχρονη αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» όχι μόνο των εισφορών αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr.

Αρμόδια στελέχη επιβεβαιώνουν τα έως τώρα σενάρια περί παρέμβασης στις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων επί των κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, αλλά αναφέρουν πως στο «κάδρο» βρίσκονται και οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων επί των επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι εξεταζόμενες αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» των εισφορών αλληλεγγύης στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί μεν εντός του τρέχοντος έτους, με τις όποιες αλλαγές, όμως, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει την εφαρμογή τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το Υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, θα συστήσει  μία ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα καταλήξει σε προτάσεις οι οποίες θα φέρνουν αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης «αρχιτεκτονική» στις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων με «σχεδόν δημοσιονομικό ουδέτερο τρόπο».

Στο βασικό σκεπτικό αρμοδίων στελεχών στο Υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως εξακολουθεί να παραμένει πως οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων δεν θα επιβάλλονται από το πρώτο ευρώ ανά κλίμακα, αλλά πάνω από το κατώτατο όριο και πάνω ανά κλίμακα.

Στόχος της αλλαγής στην εξεταζόμενη «αρχιτεκτονική» των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων  είναι να μειωθεί η επιβάρυνση των συνταξιούχων και έτσι να αυξηθούν εμμέσως οι καθαρές αποδοχές των συνταξιούχων.

Συνεπώς μία μείωση της βάσης υπολογισμού των εισφορών αλληλεγγύης στις κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις θα φέρει μία έμμεση αύξηση των καθαρών αποδοχών από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω εισφορές καταλήγουν στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΑΚΑΓΕ), στόχος του οποίου είναι η κάλυψη ενδεχομένων ελλειμμάτων στην ασφάλιση.

Το 2024, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αναμένεται από το ΥΠΟΙΚ η συγκέντρωση υπέρ του ΑΚΑΓΕ πόροι ύψους 455 εκατ. ευρώ από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων στις κύριες συντάξεις και επιπλέον120 εκατ. ευρώ από τις εισφορές στις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, το κράτος θα καταβάλλει συνολικά 830 εκατ. ευρώ ενώ οι μεταβιβάσεις από τον ΕΦΚΑ (λόγω της «τρύπας» που άνοιξε στον ΑΚΑΓΕ το 2018 από την επιβολή εισφορών επί των επανϋπολογισθεισών συντάξεων βάσει νόμου Κατρούγκαλου και όχι επί των καταβαλλομένων συντάξεων) ανέρχονται σε 354 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ αναμένεται φέτος να φτάσει τα 2,044 δις. ευρώ φέτος έναντι 1,890 δις. ευρώ πέρσι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις