Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Στο κόκκινο έκλεισαν Dow Jones και S&P – Οριακή άνοδος για Nasdaq – Το σκωτσέζικο ντουζ με το πετρέλαιο συνεχίζεται

Στο κόκκινο έκλεισαν Dow Jones και S&P – Οριακή άνοδος για Nasdaq – Το σκωτσέζικο ντουζ με το πετρέλαιο συνεχίζεται

Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Wall Street με αποτέλεσμα, μόνο ο Nasdaq να βρεθεί, έστω και οριακά σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο στην Ν. Υόρκη υποχώρησε κατά 157,85 μονάδες και έκλεισε στις 37.525,16 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,42%. Ο S&P είχε απώλειες 0,15% και έκλεισε στις 4.756,50 μονάδες. Αντίθετα οριακή άνοδο 0,09% στις 14.857,50 μονάδες είχε ο Nasdaq.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό την Πέμπτη (11.1.2024) που εν πολλοίς θα καθορίσουν και την στάση που θα τηρήσει η Fed σε ότι αφορά τα επιτόκια, με τους επενδυτές να προσδοκούν την συρρίκνωσή του.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της, ακόμα και μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME οι αγορές δίνουν πιθανότητα 58% η Fed να κόψει τα επιτόκια της κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν και ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι σε τροχιά για να επιστρέψει στο 2%, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για να διασφαλιστεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

Στην αγορά εμπορευμάτων πάντως το σκωτσέζικο ντους γύρω από την τιμή του πετρελαίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ενώ χθες οι αγορές εξομάλυνση της κατάστασης και οι τιμές υποχωρούσαν, σήμερα άρχισαν να ανησυχούν και οι τιμές ανέβηκαν.

Οι τιμές λοιπόν σήμερα βρήκαν στηρίγματα στη Λιβύη, βλέποντας ότι η μείωση της παραγωγικής ικανότητας των 300.000 βαρελιών την ημέρα, σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στη χώρα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα προσφοράς στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ ότι η μάχη κατά της Χαμάς θα συνεχιστεί το 2024 επανάφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επέκταση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του αργού κέρδισε 1,44 δολάρια ή 2,05% και έκλεισε στα 72,23 δολάρια το βαρέλι. Το Brent ενισχύθηκε κατά 1,42 δολάρια ή 1,9% στα 77,54 δολάρια το βαρέλι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις