Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Στο τραπεζι ενοποίηση της εποπτείας των ευρω – αγορών σε δοσεις

Στο τραπεζι ενοποίηση της εποπτείας των ευρω – αγορών σε δοσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρούονται σχετικά με τις επιλογές για την ενοποίηση της εποπτείας των εθνικών κεφαλαιαγορών, καθώς η Ε.Ε.  προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τα αποκλίνοντα συστήματα για να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις για προτεραιότητες όπως η πράσινη μετάβαση ή η άμυνα, σημείωνει το Bloomberg μετά το Εcofin της περασμένης Παρασκευής (23.02.24).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε. (Eurogroup), Paschal Donohoe, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη διαφωνούν ως προς το επίπεδο φιλοδοξίας για την οικοδόμηση ενός κοινού εποπτικού συστήματος, ως μέρος του οδικού χάρτη για την πρόοδο προς μια ένωση κεφαλαιαγορών που η Ε.Ε. θέλει να διευθετήσει μέχρι τον επόμενο μήνα.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία απόψεων σχετικά με το μέλλον της εποπτείας”, δήλωσε ο Donohoe, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις προσπάθειες να ενωθούν πίσω από ένα σύνολο προτάσεων, σε συνέντευξή του το περασμενο Σαββατοκύριακο (24-25.02.24).

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Γάνδη του Βελγίου, είπε ότι “έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες για να δούμε αν μπορούμε να προσδιορίσουμε μια δήλωση σε αυτόν τον τομέα την οποία θα υποστηρίξουν οι χώρες, αλλά θα την βρούμε”.

Η άρση των εθνικών φραγμών σε θέματα όπως η εποπτεία -που θεωρείται βασικός πυλώνας για την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών-, τα προϊόντα αποταμίευσης και τα καθεστώτα αφερεγγυότητας έχουν γίνει πιο επείγοντα, καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες για να αντιμετωπίσει έναν μακρύ κατάλογο γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν το θέμα της εποπτείας – ένα από τα λίγα εκκρεμή σημεία του χάρτη πορείας – αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο. Αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντησή τους στις 12 Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 21-22 Μαρτίου, κατά την οποία το θέμα θα τεθεί πιθανότατα επί τάπητος.

Ορισμένες χώρες πιέζουν προς την κατεύθυνση ενός συγκεντρωτικού συστήματος, άλλες προτιμούν έναν ισχυρότερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών αρχών και μια τρίτη ομάδα θέλει να διατηρήσει την τρέχουσα ισορροπία με βάση τους εθνικούς εποπτικούς φορείς και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών με περιορισμένο ρόλο για τον συντονισμό ορισμένων από τα εθνικά μέτρα, δήλωσε ο Donohoe.

Ζήτησε να αναληφθεί δράση, καθώς πολλοί κίνδυνοι και πολιτικές εξελίξεις στον κόσμο καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των θεμελίων της περιοχής.

“Η Ευρώπη έχει έντονη επίγνωση αυτή τη στιγμή της ανάγκης να μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια”, είπε. “Πραγματικά το αισθάνθηκα αυτό σε πολλές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό, ότι το πώς μπορούμε να ενισχυθούμε είναι πλέον μια αναγκαιότητα”, πρόσθεσε με φόντο μια πιθανή νίκη του Τραμπ.

Έχω βαρεθεί τις κενές δηλώσεις”, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire ενόψει της συζήτησης. ” Πιστεύετε πραγματικά ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα εντυπωσιαστούν από τις δηλώσεις μας; Χρειαζόμαστε αποφάσεις. Και χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις”.

Αντί να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών, ο Le Maire πρότεινε να προχωρήσει μια ομάδα τριών ή τεσσάρων χωρών που θα υποστηρίζουν μεγαλύτερη φιλοδοξία σε θέματα όπως η κοινή εποπτεία, η επαναφορά περισσότερων τιτλοποιήσεων στις αγορές και η εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος.

Χώρες όπως οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία χαιρέτισαν την ώθηση της Γαλλίας και, ενώ θα προτιμούσαν μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, είναι ανοιχτές να συζητήσουν επιλογές, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Donohoe δήλωσε ότι υπάρχει κάποια υποστήριξη για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συναινετική βάση.

“Θέλω να δω αν μπορούμε να δούμε τη γαλλική πρόταση ως συμπληρωματική σε οποιαδήποτε δράση που οι 27 είναι πρόθυμοι να αναλάβουν”, δήλωσε. “Για μένα, ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι αν μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση μεταξυ μας”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις