Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στον αέρα οι συντάξεις – Χρυσώνουν ενστόλους, δικαστές, πανεπιστημιακούς!

Στον αέρα οι συντάξεις – Χρυσώνουν ενστόλους, δικαστές, πανεπιστημιακούς!

– Οι Βρυξέλλες παγώνουν τις υποσχέσεις της Αθήνας για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις
– Πώς σχεδιάζουν στο οικονομικό επιτελείο να μοιράσουν τα 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ από το υπερπλεόνασμα
– Τσακαλώτος και Χουλιαράκης τραβούν χαλινάρι στην άμετρη παροχολογία ωστόσο κοιτάνε μειώσεις εισφορών και φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου και πρωτοκλασάτα στελέχη της… ανασχηματισμένης, πλέον, κυβέρνησης καλλιεργούν κλίμα παροχολογίας εν όψει ΔΕΘ και προεξοφλούν δημόσια ότι θα ακυρωθεί η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων, από το υπουργείο στην πλατεία Συντάγματος στέλνεται το αντίθετο μήνυμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι: τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία δεν πρέπει να ξεφύγουν από τον σχεδιασμό.

Μετέωρες οι συντάξεις

Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει καμία πρόταση για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, ούτε πρόκειται να τεθεί τέτοιο ζήτημα στο προσεχές Eurogroup στις 7 Σεπτεμβρίου.

Με τον κατηγορηματικό αυτόν τρόπο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φρενάρουν τις συζητήσεις περί χαλάρωσης, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όταν η Ελλάδα υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 και αφού έχουν γίνει οι τοπικές εκλογές στο σκληροπυρηνικό ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας.

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν και πάλι το μήνυμα ότι: τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται και όλα τα θέματα θα συζητηθούν με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Μπορεί να μη χρειαστούν τώρα περικοπές, όμως μπορεί να να απαιτηθούν στη συνέχεια, λένε με νόημα.

Ποιοί θα λάβουν αναδρομικά

Έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση πρέπει να μοιράσει το περίσσευμα των 700 – 800 εκατομμυρίων ευρώ για την καταβολή αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστές και πανεπιστημιακούς που είχαν προσφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές των αποδοχών τους.

Η πρώτη δόση των αναδρομικών, γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δοθεί στο τέλος Οκτωβρίου σε 250.000 ενστόλους και απόστρατους.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από περίπου 2.000 ευρώ για χαμηλόμισθους αξιωματικούς και φτάνουν έως και 12.000 ευρώ για τους ανώτατους, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 180 € το μήνα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις