Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Στον Στουρνάρα οι τραπεζίτες για το νέο «νόμο Κατσέλη»

Στον Στουρνάρα οι τραπεζίτες για το νέο «νόμο Κατσέλη»

Στην Τράπεζα της Ελλάδος οι διοικήσεις των τραπεζών, αφού κατ’ απαίτησιν της ΕΚΤ πρέπει να γνωμοδοτήσει για το νέο σχέδιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να πάει στην Βουλή το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το ν. Κατσέλη, η ισχύς του οποίου έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου.

Στόχος και των δύο πλευρών, κυβέρνησης και δανειστών είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, πριν το Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαρτίου.

Από την πλευρά τους οι δανειστές εκείνο που επιδιώκουν είναι να κλείσουν κάθε παράθυρο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι κακοπληρωτές, ώστε να τύχουν προστασίας.

Ένα από κρίσιμα σημεία που εστιάζουν την προσοχή τους οι δανειστές είναι το ύψος της περιουσίας που μπορεί να έχει ο δανειολήπτης ώστε να ενταχθεί στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν στα χέρια τους, το ύψος αυτό φτάνει στις 500.000 ευρώ, ποσό που οι δανειστές το θεωρούν εξωφρενικό και προκλητικό. Θέλουν να υποχωρήσει στο μισό ή λίγο παραπάνω, δείχνοντας ότι μπορεί να δεχθούν ένα ύψος περιουσίας στις 300.000 ευρώ.

Οι δανειστές έχουν αντιδράσει και σε άλλα σημεία της ρύθμισης, αλλά δείχνουν να πείθονται από τις τράπεζες οι οποίες πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται αλλαγή οι βασικές παραδοχές του σχεδίου και ότι εξασφαλίζονται οι ίδιοι ενώ εκδιώκονται οι κακοπληρωτές. Ένα στοιχείο εξ αυτών είναι η αντικειμενική αξία των 250.000 ευρώ. Οι τράπεζες αντιτείνουν ότι αυτό ουσιαστικά υπερκαλύπτεται από τον άλλον κόφτη που είναι το υπόλοιπο του δανείου στις 130.000 ευρώ.

Ένα άλλο θέμα που επίσης απασχολεί, είναι να διασφαλιστεί ότι στο νέο πλαίσιο προστασίας, δεν θα μπορούν να μπαίνουν νέοι δανειολήπτες. Θέλουν πάση θυσία να εξασφαλιστεί ότι στο νέο νόμο θα μπουν όσοι είχαν κόκκινο δάνειο στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και κανένας άλλος. Ζητούν μάλιστα αυτό να καταστεί απόλυτα σαφές και νομικά.

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη προκειμένου να κλείσει κάθε εκκρεμότητα. Οι ίδιες πηγές φέρουν την Αθήνα να είναι έτοιμη να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις, έτσι ώστε να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις