Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Στουρνάρας: Η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα θα ενίσχυε την ανάπτυξη

Στουρνάρας: Η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα θα ενίσχυε την ανάπτυξη

Η μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, κοντά στο 2,2%, δεν θα επηρέαζε την βιωσιμότητα και θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεσή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας Ανέφερε πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει παρά την παγκόσμια επιβράδυνση.

Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή δυναμικής, θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αύξηση καταθέσεων, ενώ οι αποδόσεις ομολόγων αποκλιμακώθηκαν ιδίως μετά τις εκλογές.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιοριστικές συνθήκες σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ, ως συνέπειες της βαθιάς κρίσης.

Παρατήρησε ωστόσο πως έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι από την επιβράδυνση παγκόσμια ανάπτυξης και συνέστησε αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας.

“Αναιμική η κερδοφορία των τραπεζών”

Αναφορικά με τις τράπεζες, είπε πως η κερδοφορία τους παραμένει αναιμική, όμως η κεφαλαιακή τους επάρκεια παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τα μισά κεφάλαια των τραπεζών είναι από κεφάλαια αναβαλλόμενων φόρων όπως είπε, και υποστήριξε πως είναι θετική εξέλιξη το ότι συνομολογούν λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής.

Εκτίμησε επίσης πως το σχέδιο Ηρακλής θα συμβάλλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις