Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Στουρνάρας: Να ξεκαθαρίσουμε τους όρους της εποπτείας και την προληπτική γραμμή

Στουρνάρας

Στο ενδεχόμενο να χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ξανά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Ζήτησε να διευκρινιστεί αν θα χρειαστεί καθώς και το ποιοι θα είναι οι όροι της εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε ομιλία του την Πέμπτη (29.03.2018) ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας την οποία θα υφίσταται η χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το ίδιο αναγκαίο, είπε, είναι να διευκρινιστεί το κατά πόσο θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης.

Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρχει προληπτική γραμμή για τη χώρα, καθώς, όπως είπε, μία τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2% το 2018

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εξέφρασε και την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας. Προέβλεψε ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό που ενδεχομένως θα υπερβεί το 2%.

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές κατά τρόπο διατηρήσιμο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Αναφορικά με τα capital controls υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις