Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Συμψηφισμός αγνοείται! Ποιοι δεν είδαν το bonus του 25% από την εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ

Συμψηφισμός αγνοείται! Ποιοι δεν είδαν το bonus του 25% από την εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ

Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες περίμεναν μέχρι και την Παρασκευή να δουν να δίνεται το bonus του 25% για τον ΦΠΑ του Απριλίου που πληρώθηκε εμπροθέσμως, αλλά της αντίστοιχης μείωσης στις δόσεις ρυθμίσεων που θα έπρεπε να καταβάλουν στην Εφορία.

Ωστόσο κανένας συμψηφισμός δεν έγινε παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο της είχε ορίσει την προβλεπόμενη διαδικασία (αποστολή αιτήματος με email ή αυτόματο συμψηφισμό από το Taxisnet)  για τον συμψηφισμό του 25% του ΦΠΑ, που πληρώθηκε ολόκληρος εμπρόθεσμα έως τις 30 Απριλίου.

Click4more Μείωση ΦΠΑ και εισφορών: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 27 ευρώ στους μισθούς τους

Η μη απόδοση του 25% ανάγκασε πολλούς φορολογούμενους είτε να καταβάλλουν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΦΠΑ ή δόσεις ρυθμίσεων) είτε να αναστείλουν την πληρωμή τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, κάνοντας χρήση του μέτρου που παρέχεται σε όσους πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

Πηγές από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποδίδουν την καθυστέρηση στους συμψηφισμούς του 25% του ΦΠΑ σε τεχνικά ζητήματα αναφέροντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν μαζικοί αυτόματοι συμψηφισμοί και οι φορολογούμενοι στον λογαριασμό τους στο Taxisnet να αφαιρείται από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις το 25% του ΦΠΑ που πλήρωσαν τον Απρίλιο. 

Το γεγονός πάντως ότι δεν έγιναν οι συμψηφισμοί του ΦΠΑ τον Μάιο εκτιμάται ότι είχε θετικό αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα ταμεία τον περασμένο μήνα, κάτι που μένει να φανεί στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφορία είτε με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως. Για παράδειγμα, με την αρχική δήλωση το χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και χορηγείται το ευεργέτημα του συμψηφισμού για το ποσό των 250 ευρώ.

Στην περίπτωση που υποβληθεί τροποποιητική δήλωση και μειωθεί το χρεωστικό ποσό στα 800 ευρώ, το ευεργέτημα του συμψηφισμού περιορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ (το 25% των 800 ευρώ) και εκπίπτει του ευεργετήματος του συμψηφισμού η διαφορά των 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την  έκπτωση  μέσω συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ δικαιούνται:

  1. Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, υπό την προϋπόθεση ότι εξόφλησαν στις 30 Απριλίου το σύνολο του ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου.
  2. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, υπό την προϋπόθεση ότι εξόφλησαν έως τις 30 Απριλίου το σύνολο του ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Μαρτίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις