Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Συνεχίζει το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ

Συνεχίζει το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ

Συνεχίζεται και σήμερα το ράλι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,0549 δολ. από το επίπεδο των 1,0630 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου συνδέεται με τη δημοσίευση στοιχείων τα οποία δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.

Τα τελευταία αφορούν στην αύξηση των πωλήσεων κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 4,8%, τον Οκτώβριο. Επίσης, αργότερα στη διάρκεια αναμένεται η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Πάντως, το κλίμα στην αγορά συναλλάγματος ήταν σήμερα υποτονικό, ενόψει της αργίας του εορτασμού της ημέρας των Ευχαριστιών.

Από την άλλη πλευρά, στην ευρωζώνη, ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να «δανείσει» στις τράπεζες περισσότερα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, προκειμένου να διευκολύνει την παροχή ρευστότητας, μέσω repos, προκάλεσε πιέσεις τόσο στο ευρώ, αλλα, κυρίως, στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων. Είναι ενδεικτιικό ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου (κινείται σε αντίστροφη κατεύθυνση απο την τιμή του) αυξήθηκε σήμερα κατά περίπου 0,07%. Ανάλογα αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των περισσοτέρων κρατικών τίτλων της ευρωζώνης.

Στη δευτερογεή αγορά ομολόγων, στο (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν δύο συναλλαγές ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 6,96% από 6,97% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,29% να διαμορφωθεί στο 6,675 από 6,73% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,078% από -0,079%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,136% από -0,135%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,22%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,313%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,373%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0602.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε