Πέμπτη, 23 Μαΐ
25oC Αθήνα

Συνήγορος του Πολίτη 2015 – 2018: Κατασχέθηκαν 4,8 εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί

Συνήγορος του Πολίτη 2015 – 2018: Κατασχέθηκαν 4,8 εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί
φωτογραφία: Eurokinissi

Αποκαλυπτικά οικονομικά στοιχεία της τελευταίας 3ετίας εμπεριέχει η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως αποκαλύπτει ο Συνήγορος του Πολίτη, χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών για να εισπραχθούν οφειλόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Πολίτες προσέφυγαν στον Συνήγορο για να καταγγείλουν την κατάσχεση χρηματικών ποσών από προσωπικούς τους λογαριασμούς στις τράπεζες, λόγω χρεών προς το Δημόσιο (φορολογική διοίκηση), τους ΟΤΑ (τέλη, πρόστιμα ΚΟΚ κ.λπ), ή ΝΠΔΔ (ασφαλιστικές εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης).“Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ιδίως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αποτελούν την πλέον διαδεδομένη διαδικασία για την εξασφάλιση της είσπραξης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προέβη σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 ξεπέρασαν τα 1,7 εκατομμύρια, ενώ έως τον Μάιο του 2018 έχουν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αθροιστικά, λοιπόν, οι κατασχέσεις το χρονικό διάστημα 2015 – 2018 έφτασαν τα 4,8 εκατομμύρια.“Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) σε ό,τι αφορά κατασχέσεις λογαριασμών για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών”, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Στην έκθεση του Συνηγόρου επισημαίνεται ότι “η διαρκής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική και την ασφαλιστική διοίκηση επαναφέρει περιοδικά την ανάγκη εξέτασης διαδικασιών για διακανονισμό ή ρύθμιση χρεών με παράλληλη πρόβλεψη για λιγότερο ή περισσότερο γενναίο ”κούρεμα” μέρους αυτών των οφειλών, ενώ η συνεχής αύξηση των υποχρεώσεων και βαρών συντείνει στην αύξηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής”.

πηγή: Synigoros.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις