Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup «βλέπει» αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Eurogroup

Σημαντικές πιθανότητες στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, έδωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει της συνεδρίασης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, οι υπουργοί θα εξετάσουν την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, το ζήτημα του χρέους, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το ύψος της τελευταίας δόσης που θα λάβει η Ελλάδα.

«Θα είναι πολύ καλά νέα εάν τα καταφέρουμε την Πέμπτη», επισήμανε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι παρά τα ανοιχτά ζητήματα, υπάρχει «ταχεία σύγκλιση».

«Δεν θα είναι τελετουργική η συζήτηση, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα να συζητηθούν» σημείωσε και αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της επέκτασης των ωριμάσεων, την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και το ύψος του «μαξιλαριού» ρευστότητας που συνδέεται με το ύψος της τελικής δόσης που θα λάβει η Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ακριβή περίοδο επέκτασης των ωριμάσεων, ανέφερε ότι είναι ακόμα ανοιχτό, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι στόχος είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός κοντά στα 7-8 χρόνια. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πάντως ότι από την επέκταση των ωριμάσεων θα εξαρτηθεί και το ποσό της τελικής δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι μια «αξιόπιστη» απόφαση για το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Με Λαγκάρντ το Eurogroup

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα συμμετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθεί κάποιες εβδομάδες αργότερα. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα θα ήταν προτιμότερη η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να προκληθεί κάποιο «σοκ» στις αγορές, καθώς θα συνεχίσει να συμμετάσχει σε πιο τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμάσει την απόφαση του Eurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4.00 ώρα Ελλάδας. Εκτίμησε, δε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 7.30 ώρα Ελλάδας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις