Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Συντάξεις: Πως αυξάνεται το ποσό, ποιοι γλιτώνουν τις μειώσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ακόμη και τώρα υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που μπορούν να γλιτώσουν τις μειώσεις στις συντάξεις που έρχονται, κυρίως στις κύριες και λιγότερο στις επικουρικές.

Το… κόλπο είναι να φύγει κάποιος όσο νωρίτερα μπορεί και αυτό καθώς πλέον δεν υπολογίζονται τα πέντε καλύτερα έτη του εργασιακού, αλλά είτε το σύνολο, είτε η τελευταία 20ετία.

Κάπως έτσι είναι καλύτερο όσοι έχουν τη δυνατότητα να βγουν σε σύνταξη πριν την ψήφιση του νέου νόμου θα είναι και οι πλέον ευνοημένοι.

Με τον νέο νόμο η βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων θα είναι οι αποδοχές είτε ολόκληρου του εργασιακού βίου είτε των τελευταίων 15-20 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος, που θα αποχωρήσει το 2016, μετά την ψήφιση του νόμου, θα πάρει σύνταξη με βάση το μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας 20ετίας, δηλαδή το διάστημα 1995-2015. Αν φύγει το 2017, η βάση θα πιάσει τις αποδοχές 1996-2016, ενώ αν αποχωρήσει το 2020, η βάση υπολογισμού θα είναι οι μέσες αποδοχές 2000 με 2019. Όσοι έχουν μειώσεις μισθών μετά το 2010 θα έχουν και μικρότερες μέσες αποδοχές στα τελευταία 15 ή 20 χρόνια. Με αποτέλεσμα να οδηγούνται και σε μικρότερη σύνταξη, καθώς οι μειωμένες αποδοχές θα υπολογιστούν και με τους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης του νέου νόμου!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε