Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν 1.000 ως 3.000 ευρώ από τις κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ

Συντάξεις

Συντάξεις ψαλιδισμένες και με παράνομες κρατήσεις έπαιρναν για χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που εκτός όλων των άλλων έχαναν κάθε μήνα και ένα ποσό το οποίο πήγαινε υπέρ ΕΟΠΥΥ αλλά με λάθος υπολογισμό. Έτσι πλέον δικαιούνται επιστροφές 1.000 ως και 3.000 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Συντάξεις αυτή τη φορά η ατζέντα των δανειστών δεν περιελάμβανε. Εμμέσως όμως οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά και το πλεόνασμα αφορούσε άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Όλα φάνηκε, σε αυτή τη φάση, να πηγαίνουν καλά με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών. Είδαν ότι οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου πήγαν καλά και έτσι η υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ για επιπλέον πληρωμές θα ξεκλειδώσει.

Αυτό εμμέσως αφορά και τους συνταξιούχους καθώς σε συνδυασμό με το υπερπλεόνασμα το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει στους οικονομικά αδύναμους, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που έχασαν χρήματα.

Υπερπλεόνασμα και αναδρομικά στις συντάξεις

Αν και ως τώρα η κυβέρνηση έκανε λόγο για υπερπλεόνασμα ενός δισεκατομμυρίου το οποίο θα πήγαινε στο κοινωνικό μέρισμα υπέρ των αδυνάτων πλέον το ποσό φαίνεται ότι ψαλιδίζεται κάπως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πάνω από 800 εκατομμύρια, ωστόσο προς το παρόν δεν φτάνει το ένα δισ. ευρώ.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την επιστροφή, αναδρομικά, των παράνομων κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος.

Τα δοθεί των υπερπλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, κοντά στα Χριστούγεννα και αμέσως μετά να πάρουν σειρά οι συνταξιούχοι.

Αν και ακόμη δεν έχουν υπάρξει επίσημε δηλώσεις όλα δείχνουν ότι οι επιστροφές θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και είναι πιθανό τα χρήματα να μπουν σε ισόποσες έξι δόσεις μαζί με την υπόλοιπη σύνταξη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις