Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Συντάξεις: Τη Δευτέρα κρίνονται μειώσεις και… κάλπες

Συντάξεις: Τη Δευτέρα κρίνονται μειώσεις και… κάλπες

– Την Δευτέρα η απόφαση της κυβέρνηση για συμβιβασμό ή ρήξη στο θέμα των συντάξεων
– Αμετακίνητο το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση των ποσών όπως έχει ψηφιστεί
– Το θέμα των συντάξεων μπορεί να οδηγήσει ως και σε εκλογές

Την προσεχή Δευτέρα 1η Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο και το Eurogroup. Δύο σημαντικά γεγονότα που το καθένα έχει την δική του σημασία και ένα σημείο αναφοράς για την Ελλάδα. Αφορά την περικοπή ή όχι των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως είναι προγραμματισμένο και ψηφισμένο από την ελληνική Βουλή και την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία.

Είναι δεδομένο ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να έχει υπάρξει συμφωνία ή διαφωνία με την τρόικα. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα στην πρακτική και λογική Τσακαλώτου που θέλει το θέμα να παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να υπάρξει σημείο επαφής με τους δανειστές ή σε αυτή που θέλει μονομερή ενέργεια εδώ και τώρα και να μην συμπεριληφθεί στο προσχέδιο η περικοπή των συντάξεων.

Το δεύτερο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Εφόσον πάντως υιοθετηθεί θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για όλα, ακόμη και για εκλογές. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι το θέμα των συντάξεων θα κρίνει και τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.
Οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Το ΔΝΤ πάντως έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν συζητά ενδεχόμενη αλλαγή στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφού πιστεύει ότι η περικοπή δεν είναι δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό μέτρο και κατά συνέπεια δεν μπαίνει καν στην συζήτηση αν η άσκηση βγαίνει (πλεόνασμα) χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις. Αντίθετα η Κομισιόν δείχνει να το συζητάει και περιμένει την ελληνική πλευρά να πείσει ότι οι αριθμοί βγαίνουν.

Η προσεχής Δευτέρα θα δείξει, εάν η Αθήνα θέλει ρήξη ή όχι. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν δείχνει να θέλει. Ωστόσο υπάρχουν κορυφαίοι υπουργοί που τάσσονται υπέρ της μονομερούς ενέργειας, πιστεύοντας ότι με περικοπή των συντάξεων έστω και κατά ένα ευρώ, θα πλήξει καίρια των αφήγημα για τέλος των μνημονίων και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πάει σε εκλογές με … ψηλά το κεφάλι. Κατά συνέπεια θέλουν ρήξη και εκλογές τώρα.
Αν και κατά πόσο αυτή η πτέρυγα υπερισχύσει αυτών που θέλουν διαπραγμάτευση και την βέλτιστη λύση, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Ως το τέλος της εβδομάδος πάντως θα έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής. Όχι το τέλος του σήριαλ, αλλά μία σαφή ένδειξη των προθέσεων της Αθήνας απέναντι στους δανειστές.
Και απομένει βέβαια να δούμε την στάση των αγορών, στην μία και στην άλλη περίπτωση.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις