Παρασκευή, 3 Μαΐ
20oC Αθήνα

Συντάξεις: Τσεκούρι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ΟΑΕΕ, γλιτώνουν μόνο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων φέρνει τεράστιες μειώσεις για όλους τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ΟΑΕΕ. Οι περικοπές είναι τέτοιες που ουσιαστικά οι νέες συνταξεις θα είναι αντίστοιχες με εκείνες των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας όμως οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι όπως προκύπτει από το σχέδιο δεν θα υπάρξουν περικοπές μόνο στα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενώ θα προκύψουν και αυξήσεις στα πολύ χαμηλά ποσά που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Οι πληροφορίες του newsit.gr λένε αυτό είναι το μοντέλο που “τρέχει” το υπουργείο Εργασίας και που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι μειώσεις για όλους θα προκύψουν απ’ το “τρίδυμο” κριτήριο που εισάγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον υπολογισμό των συντάξεων.

Τα τρία κριτήρια είναι:
– Η ηλικία αποχώρησης από την εργασία
– Ο χρόνος ασφάλισης κάθε συνταξιούχου
– Και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ποσό που πήραν δηλαδή σε σχέση με τον μισθό τους.

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο μειώσεων ακόμη και για ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 800 ευρώ και έτσι θα υπάρξει (σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο) ένα είδος “κόφτη”. Για παράδειγμα αν κάποιος σήμερα έχει σύνταξη 800 ευρώ και με το νέο τρόπο υπολογισμού αυτή πέφτει στα 750 ευρώ, θα παίρνει προσωπική διαφορά 50 ευρώ ώστε το τελικό ποσό να είναι πάλι 800 ευρώ.

Όμως αν ο συνταξιούχος έχει πάρει πρόωρη σύνταξη και έχει ασφάλιση κάτω από 15 χρόνια ή ηλικία μικρότερη από τα 60 τότε δεν θα ισχύει το φρένο, οπότε δεν θα παίρνει την προσωπική διαφορά και η σύνταξή του θα μειώνεται στα 750 ευρώ.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε