Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

«Συζήτηση για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ» – Βιώσιμη Ανάπτυξη με έξυπνες και πράσινες λύσεις

«Συζήτηση για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ» – Βιώσιμη Ανάπτυξη με έξυπνες και πράσινες λύσεις

Με κεντρικό μήνυμα «Καθαρό Νερό για Όλους» η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων ΕΒΔΟΜΟΣ την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, όπου αναπτύχθηκε η ενισχυμένη πολιτική της επόμενης ημέρας, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο χαιρετισμό του ο νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Γεώργιος Στεργίου ανέφερε ότι: «Τους 3 μήνες που βρίσκομαι στο Διοικητικό Συμβούλιο, έχω αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος, τη σημασία και τον ενισχυμένο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΥΔΑΠ στο μέλλον. Καθοριστική είναι η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας. Στην πράξη η ΕΥΔΑΠ έχει κατοχυρώσει την ισότιμη συμμετοχή των φύλων σε όλη τη διοικητική της ιεραρχία, από επιλογή να εξελιχθούν ανεξάρτητα από το φύλο τους στελέχη και φυσικά να επηρεάζουν θετικά την λειτουργία της επιχείρησης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Σαχίνης ανέπτυξε το στόχο της ΕΥΔΑΠ για το 2024 τονίζοντας ότι «Η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να επενδύει στην ανανέωση των πεπαλαιωμένων υποδομών της και στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, μεγιστοποιώντας τις επιχορηγήσεις και αποκτώντας εργασιακές και αναπτυξιακές ευελιξίες, ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της, να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της σε χαμηλό κόστος σε όλη την Αττική και να αναπτύξει και να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεσμευόμαστε για την αύξηση της αξίας για το Ελληνικό Δημόσιο και τους υπόλοιπους Μετόχους».

Η στρατηγική επενδύσεων για τα επόμενα 10 χρόνια εστιάζει στα εξής σημεία:

-Έργα στην Ανατολική Αττική ~ €900 εκατ. Το 90% των έργων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Έργα μετασχηματισμού: έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας ~ €350 εκατ.

-Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών ~ €400 εκατ.

-Άλλα έργα αποχέτευσης ~ €200 εκατ.

Η ΕΥΔΑΠ εκτελεί ένα απαιτητικό επενδυτικό σχέδιο:

-1,6 δισ. ευρώ* επενδύσεις διασφαλίζουν την ανάπτυξη και διατηρούν τη θέση της ΕΥΔΑΠ μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα του νερού.

-Το 60% αυτών των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων, παρέχοντας μια αξιόπιστη υποστήριξη για το επενδυτικό μας σχέδιο.

-Περίπου 620 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΥΔΑΠ, θα ενισχύσουν σημαντικά τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η ΕΥΔΑΠ προτείνει 6 στρατηγικές επιλογές για μια «νέα» ΕΥΔΑΠ η οποία θα συμβάλει στην οικονομία της χώρας: Γεωγραφική Επέκταση, Αξιοποίηση Υποδομών, Νέες Υπηρεσίες, Ενεργειακή Μετάβαση, Συμβόλαια Συντήρησης & Λειτουργίας και Ηλιακή Ενέργεια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΥΔΑΠ κατατάσσεται στην 1η θέση όσον αφορά στην ποιότητα του νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (EPI) του Πανεπιστημίου Yale. Επιπλέον, διαθέτει το 2ο φθηνότερο νερό σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με το Global Water Intelligence.

Έχοντας θέσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη η ΕΥΔΑΠ έχει πετύχει βελτιωμένες αξιολογήσεις ESG σε όλους τους υφιστάμενους οίκους αξιολόγησης, με τη βαθμολογία της εταιρείας S&P να είναι υψηλότερη από το 68% μεταξύ των 92 εταιρειών του κλάδου που αξιολογήθηκαν παγκοσμίως. Η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμευτεί για zero carbon water μέχρι το 2030.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις