Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα ελληνικά POS έφερναν ζεστό χρήμα στην Ελλάδα από την Κίνα σπάζοντας τα capital controls – Πως στήθηκε η μηχανή από τον αντιπρόεδρο της Jumbo

Τα ελληνικά POS έφερναν ζεστό χρήμα στην Ελλάδα από την Κίνα σπάζοντας τα capital controls – Πως στήθηκε η μηχανή από τον αντιπρόεδρο της Jumbo

Μια καλοστημένη «μηχανή» είχε στήσει ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου οποίος ως ένας άλλος καλός «Σαμαρείτης» βοηθούσε Κινέζους πολίτες να σπάσουν τα δικά τους capital controls και να αγοράσουν, με το αζημίωτο βέβαια, στην Ελλάδα ακίνητα δικής του ιδιοκτησίας, αποκτώντας ταυτόχρονα και την πολυπόθητη Golden Visa.

Η καλή αυτή μπίζνα δυστυχώς για τον ίδιο είχε άδοξο τέλος, αφού οι κινεζικές αρχές, ανακάλυψαν την μηχανή και επενέβησαν.

Τι φέρεται να έχει κάνει ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου; Κατ΄ αρχήν τα κέρδη ή ένα μέρος αυτών που αποκόμισε από την δραστηριότητά του στην Jumbo τα επένδυσε στο real estate. Μεταξύ των ακινήτων που απέκτησε είναι αυτό του Πέτρου Κωστόπουλου στην Φιλοθέη, το περασμένο Καλοκαίρι αντί του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν επίσης και ακινήτων του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό.

Στο μεσοδιάστημα εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει στην Κίνα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Jumbo εισάγει από την Κίνα το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της, μετέφερε από την Ελλάδα στην Κίνα δύο ασύρματα POS, τα οποία είχαν ανοικτό roaming και ήταν συνδεδεμένα με ελληνική συστημική τράπεζα.

Έτσι κάποιοι Κινέζοι πολίτες, αγόραζαν ακίνητα, σπάζοντας τα capital controls η συνολική αξία των οποίων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπορεί να υπερέβαιναν και τα 50 εκατ. ευρώ. Τα παραστατικά που απαιτούνταν για γίνει κάτι τέτοιο, προφανώς παραποιούνταν στην Ελλάδα, άγνωστο το πως και έτσι οι Κινέζοι αποκτούσαν Golden Visa.

Στο υπόθεση φέρεται να ήταν εμπλεκόμενα και στελέχη της τράπεζας, τρία εκ των οποίων ήδη απομακρύνθηκαν, ενώ είναι άγνωστο αν εμπλέκονται και άλλοι, εκτός των προαναφερομένων.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου, με νόμιμο τρόπο, κάποιος Κινέζος να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει μέσα από κάποιες διαδικασίες, καθόλου εύκολες και γρήγορες, τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η αγορά ακινήτου και η απόκτηση Golden Visa μέσω πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο με δίγραμμες επιταγές.

Το κέρδος για τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, ήταν η διαφορά που αποκόμιζε από την πώληση ακινήτων.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια το δεξί χέρι του επιχειρηματία Απόστολου Βακάκη, μεγαλομετόχου του Ομίλου Jumbo. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή, συμμετοχή ή γνώση, στην υπόθεση της Jumbo.

Αμέσως μάλιστα μόλις η υπόθεση έγινε γνωστή στον Απ. Βακάκη, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο, ζήτησε την παραίτηση του Ευαγγ. Παπαευαγγέλου, κάτι που έγινε και σήμερα σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, θα γίνει αποδεκτή.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις