Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Τα εμπόδια για συμφωνία στο Eurogroup, τη δόση και την ποσοτική χαλάρωση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Βαλτωμένη παραμένει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και όσο κυλάει ο χρόνος χωρίς πρόοδο, μειώνονται οι πιθανότητες για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. «Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο», είναι η χαρακτηριστική απάντηση κυβερνητικού στελέχους με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Πάντως εκτός από τις διαπραγματεύσεις, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα και στην Ολλανδία, αφού εκτιμάται ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών, θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα στο σκέλος των διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

Όσον αφορά τώρα τις ίδιες διαπραγματεύσεις, τα εργασιακά παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup.
Οι χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπέρ του πορίσματος των σοφών, αναπτέρωσε τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης. Όχι όμως τώρα αλλά αργότερα.
Επιπλέον με τη δήλωσή Μοσκοβισί, λένε κυβερνητικά στελέχη, αποκαλύφθηκε άλλη μία φορά, το χάσμα που χωρίζει όχι μόνο την Κομισιόν αλλά και τους άλλους Ευρωπαίους διαπραγματευτές από το Δ.Ν.Τ. στο σκέλος των εργασιακών αλλά και άλλων ζητημάτων.
Ειδικά για τα εργασιακά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ωριμάζει η ιδέα για μετάθεση της διαπραγμάτευσης. Και για το σκοπό αυτό δεν αποκλείεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινωνώντας με τον πρόεδρο της κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να μετατεθεί η συζήτηση για το χρόνο που θα συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή ακόμα αργότερα στην τρίτη αξιολόγηση.
Εάν το δεύτερο σενάριο γίνει πραγματικότητα τότε αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Και όταν λέμε οριστική συμφωνία εννοούμε την τεχνική συμφωνία, τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2018 και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Αν λοιπόν τα εργασιακά μετατεθούν τότε για την τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου το εμπόδιο είναι τα ενεργειακά και κυρίως η γνωμάτευση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού και της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν για το θέμα της μείωσης του ποσοστού της αγοράς που θα κατέχει η Δ.Ε.Η. το 2020.
Για το δεύτερο σκέλος των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα μεγάλα εμπόδια είναι τα θετικά μέτρα και η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Για τα αντίμετρα υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία στο σκέλος των κοινωνικών δαπανών, ενώ στο σκέλος των φορολογικών δεν υπάρχει καμία σύμπτωση απόψεων αφού οι θεσμοί δεν δέχονται τίποτα πέρα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων.
Όσον αφορά στο τρίτο σκέλος δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τελική συμφωνία, που θα κάνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη Γερμανία.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι τόσο για την εκταμίευση της δόσης, όσο και για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητο να υπάρξει συνολική συμφωνία δηλαδή και στα τρία διαφορετικά σκέλη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε