Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα «κόκκινα» δάνεια το μεγάλο αγκάθι της 5ης αξιολόγησης

Τα «κόκκινα» δάνεια το μεγάλο αγκάθι της 5ης αξιολόγησης

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης έχει αρχίσει. Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει μία θετική αλλά και ισχυρά θετική έκθεση για την οικονομία, αλλά οι δανειστές δείχνουν να μην βιάζονται ιδιαίτερα. Κομβικό σημείο στην αξιολόγηση δεν είναι άλλο από τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι δανειστές έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα στην ελληνική πλευρά ότι έφτασε η στιγμή να σπάσει η κυβέρνηση αβγά. Το θέμα των τραπεζών δεν λύνεται όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με τα «κόκκινα» δάνεια, λένε οι εκπρόσωποι το δανειστών και ζητούν λύσεις.

Click4more Τελευταία ευκαιρία για όσους «ξεχνούσαν» να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των σπιτιών τους

Το πτωχευτικό δίκαιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου, είναι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.  

Η πρώτη κατοικία θα αποτελέσει αναμφίβολα το καθοριστικό σημείο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο περιεχόμενο του νόμου.

Δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν προβλέπεται κανενός είδους προστασία για την πρώτη κατοικία όπως, αυτό λαμβάνεται ως έννοια έως σήμερα. Την όποια προστασία θα την παρέχει η πρόνοια ή το κράτος, αλλά ξεχωριστά και αφού αποδειχθεί ότι αυτός που θα χάσει το ακίνητό του τυγχάνει προστασίας.

Η νέα ρύθμιση θα πάρει κάτω από τη ομπρέλα της όλες τις διάσπαρτες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα και θα καταργήσει την έννοια της παροχής προστασίας στην πρώτη κατοικία μέσω της διαδικασίας πτώχευσης. Ειδικότερα, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποσυνδεθεί τελείως από τη σχέση οφειλέτη – πιστωτών και θα αποτελεί πλέον αντικείμενο της κοινωνικής πρόνοιας.

Από την 1η Μαΐου, μετά την τετράμηνη παράταση με το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας σε ισχύ, προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουν μόνο οι πλέον ευάλωτοι οικονομικά και αυτή θα δίνεται από το κράτος (δομές Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας).

Παρελθόν ο ν. Κατσέλη

Ο νόμος Κατσέλη θα αποτελέσει παρελθόν με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Όμως η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται. Οι 100.000 περίπου περιπτώσεις  εκκρεμών υποθέσεων που ήδη υπάρχουν θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανάλογη προστασία θα συνεχίσει να υπάρχει και για νέες αιτήσεις.

Click4more Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που θα πτωχεύουν – Από την αρχή θα ξαναρχίζουν αλλά… φτωχοί

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία ωστόσο δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.

Τελευταία ευκαιρία

Η μοναδική δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας παρέχεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα μείνει ανοιχτή αυστηρά μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Όσοι κάνουν αίτηση εγκαίρως θα μπορούν όχι μόνο να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, αλλά και να επωφεληθούν από την επιδότηση του Δημοσίου με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης και το ύψος του εισοδήματός τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε έκκληση προς τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια με υποθήκη κύρια κατοικία να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου. «Εμείς κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα και να αξιοποιήσουν την ρύθμιση. Να πάρουν την προστασία όπως την νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και βελτίωσε η σημερινή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την έως τώρα πορεία. Συνολικά, 273 πολίτες έχουν αποδεχθεί την συνολική πρόταση. Πριν από 4 εβδομάδες ήταν 124. Δεν είναι το ποσοστό που θέλαμε, αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε πρόσφατα στην Βουλή.

Eurogroup

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, συνεδριάζει το Eurogroup, όπου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει τη δυνατότητα στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου της ευρωζώνης να συνομιλήσει με τους ομολόγους του για τα ανοικτά μέτωπα αυτής της διαπραγμάτευσης. Το μεγαλύτερο αγκάθι από αυτά είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα αντικαταστήσει από 1ης Μαΐου το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας των κόκκινων δανειοληπτών.

Το θέμα εξετάστηκε σε χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση έχει λιγότερες από 80 ημέρες στη διάθεσή της προκειμένου να εξουδετερώσει την κοινωνική και πολιτική νάρκη της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα βγάζει στη σέντρα μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, πόσο μάλλον όταν η Αθήνα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών, οι οποίοι θέτουν τη μείωση των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, ως προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τράπεζες και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα ασκούν έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατό ένα πρώτο σχέδιο από το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Μάιο. Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εργάζονται πυρετωδώς για τη διαμόρφωση του νέου ενιαίου πτωχευτικού κώδικα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις