Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τα mega deals στον κλάδο των σούπερ μάρκετ – Έρχονται νέες επενδύσεις το 2024

Τα mega deals στον κλάδο των σούπερ μάρκετ – Έρχονται νέες επενδύσεις το 2024

Κάνοντας μια αναδρομή από την έναρξη του 2023 μέχρι σήμερα, οι «μεγάλοι» της οργανωμένης λιανικής, υλοποίησαν σημαντικές επενδύσεις που αφορούν το άνοιγμα νέων καταστημάτων, ανακαινίσεις για εκσυγχρονισμό και βιωσιμότητα, αλλά και εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, ενώ για το 2024 έχουν μπει νέες βάσεις που προμηνύουν ότι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ θα έχει την τιμητική του.

Σύμφωνα με την εικόνα που εμφάνισαν οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο εννεάμηνο, οι πωλήσεις για τους ομίλους των Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Ελλάς, Metro – My Market και Διαμαντής Μασούτης ολόκληρη τη χρήση 2023, θα κυμανθούν στα 12 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακή στρατηγική

Το 2023, οι μεγαλύτερες εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ υλοποίησαν αξιόλογες επενδύσεις, ενώ πρόθεση είναι να συνεχίσουν την αναπτυξιακή στρατηγική και την ερχόμενη χρήση. Προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Για τις Υπεραγορές Σκλαβενίτη, η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς αναμένει να αυξήσει το τζίρο της κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ περίπου και να πετύχει πωλήσεις 5 δισ. ευρώ, έναντι 4,47 δισ. ευρώ το 2022. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της, για την νέα χρονιά, η εταιρεία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει μια νέα εξαγορά ομοειδούς εταιρείας στην Κύπρο, που θα της επιτρέψει να δυναμώσει τη θέση της και στη Μεγαλόνησο. Παράλληλα, επιδιώκει επέκταση του δικτύου της και στα Επτάνησα, στόχος ο οποίος το πιθανότερο είναι ότι θα επιτευχθεί είτε με εξαγορά τοπικής αλυσίδας είτε με εξαγορές μεμονωμένων καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι ετησίως δαπανά περί τα 60 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται και σημαντικές επενδύσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση.
  • Η ΑΒ Βασιλόπουλος με την έλευση του 2024 αναμένεται να εγκαινιάσει το πρώτο κατάστημα της χρονιάς στο Άγιο Όρος και πιο συγκεκριμένα στις Καρυές Χαλκιδικής. Μέχρι το 2025 το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις 181 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης από το 2023, με σταθερές επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λίγο πριν την λήξη του 2023 εγκαινίασε ένα κατάστημα 2.800 τ.μ. στο Μαρούσι, επί της λεωφόρου Κηφισίας, ενώ ανακαίνισε και το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας στο Ελληνικό. Η ενίσχυση του δικτύου, τόσο με εταιρικά, όσο και με franchise καταστήματα, καθώς και το πρόγραμμα ανακαίνισης ήδη υπαρχόντων καταστημάτων θα συνεχιστεί και το 2024. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, το 2023, θα επιστρέψει στην κερδοφορία.
  • Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 280 εκατ. ευρώ υλοποιεί και η METRO ΑΒΕΕ (My Market) για την περίοδο 2023 με 2026, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν το 2023. Εκτός από την ενίσχυση του δικτύου που διαθέτει, στα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία νέου κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο. Στο πλαίσιο της «πράσινης» πολιτικής επίσης, η εταιρεία έχει δρομολογήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Τον Μάιο του 2023 εξάλλου, ο όμιλος εγκαινίασε το ανανεωμένο Κέντρο Διανομής στη Βόρειο Ελλάδα, συνολικής έκτασης 45.000 τ.μ., υλοποιώντας επένδυση της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Από την ερχόμενη χρονιά έμφαση επίσης θα δώσει ο όμιλος σε μικρά καταστήματα γειτονιάς, τα My Market Local. Για τη χρήση 2023 οι τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ.
  • Σε τροχιά ανάπτυξης κινείται και η Lidl Ελλάς, η οποία έχει χαράξει επενδυτικό πλάνο 120 εκατ. ευρώ, με προοπτική υλοποίησης το διάστημα 2024 με 2026 και με έμφαση σε υπηρεσίες logistics. Τις ανακοινώσεις έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρείας, υπενθυμίζοντας επίσης, ότι από το 1999 που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά, η αλυσίδα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί, ότι η εταιρεία αποτελεί έναν ισχυρό εργοδότη που απασχολεί 6.700 εργαζομένους στα 230 καταστήματα και στα logistic centers.
  • Όσον αφορά τη Διαμαντής Μασούτης, που αποτελεί μία από τις 5 ισχυρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς, τα πλάνα είναι φιλόδοξα και εστιάζουν επίσης, στην ενίσχυση της παρουσίας στην εγχώρια αγορά. Λίγο πριν την λήξη του 2023, η εταιρεία εγκαινίασε το πρώτο Grand Μασούτης στην Αττική και ειδικότερα στη γλυφάδα, ενώ με την έλευση του 2024 θα εγκαινιάσει ένα ακόμη Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες, όπου παράλληλα θα δημιουργηθεί κι ένα οικιστικό συγκρότημα. Για το 2023, η εταιρεία αναμένει πωλήσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις