Οικονομία

Τα πρώτα καλά νέα για τράπεζες, επιχειρήσεις και ιδιώτες

Περισσότερη ρευστότητα, πιο κοντά το τέλος των capital controls και μικρότερα επιτόκια δανεισμού, φέρνει επαναφορά του waiver που αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ήδη το πρώτο καλό νέο από την επαναφορά του waiver, δηλαδή του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την κανονική οδό της ΕΚΤ (με επιτόκιο 0,05% και όχι 1,55%) ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί και είναι η μείωση του δανεισμού από τον ELA κατά 7 δισ. ευρώ από τις 30 Ιουνίου.
Το αίτημα υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και έγινε δεκτό από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα η έκθεση στον ELA να περιοριστεί στο 61 δισ. ευρώ.
Είναι το πρώτο βήμα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα αφού εκτός την απόφαση για την επαναφορά του waiver η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε και σε μικρότερο ¨κούρεμα¨ των ελληνικών ομολόγων που δίνονται ως εγγύηση στην περιοχή του 0,25% από 0,45% που είχε καθιερωθεί το Φεβρουάριο του 2015.
Με τις δύο κινήσεις οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν φθηνότερη ρευστότητα, αφού δανείζονται πλέον με επιτόκιο χαμηλότερο, πράγμα που λογικά σημαίνει ότι τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων και ιδιωτών, αναμένεται να περιοριστούν και αυτά.
Το όφελος από την επαναφορά του waiver για τις τράπεζες υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο λόγο της διαφοράς του επιτοκίου (από 1,55% στο 0,05%) δανεισμού για 10 δισ. ευρώ.
Όμως, η μείωση του ¨κουρέματος¨ στο μισό, αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη, όπως πρόσθετη και πιο σημαντική ανάσα φθηνότερης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και επομένως μεγαλύτερες, αν και σχετικά αναιμικές, δυνατότητες δανεισμού υγιών επιχειρήσεων με χαμηλότερα επιτόκια.
Είναι δύο πολύ σημαντικά βήματα (waiver και “κούρεμα”) προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με την ποσοτική χαλάρωση και πολύ πιθανόν την πλήρη απελευθέρωση από τα capital controls του νέου χρήματος που θα κατατίθεται στον ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να μένεις σταθερός στο λόγο σου είναι η μεγαλύτερη αξία – Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εισαγωγή της CMF στο Euronext Athens
Η μερισματική πολιτική χαρακτηρίζεται «μετοχοκεντρική». Στόχος η διανομή του 60% με 70% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών ανά τρίμηνο
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να μένεις σταθερός στο λόγο σου είναι η μεγαλύτερη αξία – Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εισαγωγή της CMF στο Euronext Athens
Αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές: Από «κόσκινο» θα περνούν τα στοιχεία από ΑΑΔΕ, ΕΛΓΑ και ασφαλιστικές
Οι διασταυρώσεις επεκτείνονται σε κατοίκους και επιχειρήσεις που διαθέτουν ακίνητο, εγκατάσταση ή έδρα στην πληγείσα περιοχή, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση κρατικής αρωγής
An insurance adjuster investigates an insurance claim, to determine wall and ceiling damage, using a smartphone.