Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Τα σημεία – κλειδιά του νέου πλαισίου απονομής των επικουρικών συντάξεων

Τα σημεία – κλειδιά του νέου πλαισίου απονομής των επικουρικών συντάξεων

Ευνοϊκότερο εν πολλοίς πλαίσιο απονομής επικουρικών συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ προκύπτει από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και η δημόσια διαβούλευσή του ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

Σημαντικότατο όφελος για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους προκύπτει από την καθιέρωση της 15ετίας, ως ενιαίου απαιτούμενου θεμελιωτικού χρόνου για την λήψη επικουρικής σύνταξης σε όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, και όχι μόνο σε όσους ανήκαν στο πρώην ΕΤΕΑΜ.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και οι εμποροϋπάλληλοι, που προκειμένου να λάβουν επικουρική σύνταξη, θα έπρεπε έως τώρα να έχουν συμπληρώσει όσα έτη είχαν και στην κύρια ασφάλιση με τις διατάξεις της 25ετίας και της 35ετίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να υποχρεώνονται σε εξαγορά πλασματικών χρόνων για να συμπληρώσουν τα έτη που υπολείπονται, είτε να αναμένουν τα 67 έτη ηλικίας για να λάβουν την πλήρη επικουρική σύνταξη, ή μειωμένη σε περίπτωση που την αιτούνταν νωρίτερα.

Το νέο πλαίσιο θα επιταχύνει και την έκδοση χιλιάδων εκκρεμών αιτημάτων επικουρικής σύνταξης που παρέμεναν στα αζήτητα λόγω έλλειψης των αυξημένων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Αυτό ισχύει τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και για τις εκκρεμείς, ενώ μπορούν να επανέλθουν και όσοι αν και απορρίφθηκαν παλαιά τους αιτήματα πλέον πληρούν την προϋπόθεση της 15ετίας.

Παράλληλα, πλέον εντάσσονται στην διαδικασία ταχείας απονομής των συντάξεων «fast track», όλες οι αιτήσεις επικουρικής σύνταξης, αρκεί να προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ η 15ετία, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ασφαλισμένου, προκειμένου να εκδοθεί η σύνταξη εντός 3μήνου από την λήψη της κύρια σύνταξης.

Τέλος, αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση χορήγησης μειωμένης κύριας σύνταξης λόγω μειωμένου ορίου ηλικίας, χορηγείται ομοίως μειωμένη και η επικουρική σύνταξη στο τμήμα της που αφορά τον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 και σε ίδιο ποσοστό μείωσης με αυτό της κύριας.

Παραδείγματα εφαρμογής της διάταξης της 15ετίας στις επικουρικές συντάξεις

  • Μητέρες/Πατέρες ανηλίκου τέκνου στο Δημόσιο: μέχρι τώρα θεμελίωναν δικαίωμα για κύρια σύνταξη πριν το 62ο έτος ηλικίας εφόσον συμπλήρωναν 25ετία έως το έτος 2012, ενώ στην επικουρική ασφάλιση προκειμένου να θεμελιώσουν αντίστοιχο δικαίωμα έπρεπε να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια. Πλέον θα λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με συνολικό χρόνο ασφάλισης 15 έτη.
  • Ασφαλισμένοι πριν το 1983 σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες: μέχρι τώρα θεμελίωναν δικαίωμα για κύρια σύνταξη με την διάταξης της 35ετίας και συνταξιοδοτούνταν πριν το 62 έτος ηλικίας, ενώ δεν λάμβαναν επικουρική σύνταξη εάν δεν συμπλήρωναν το ίδιο χρόνο ασφάλισης. Πλέον θα λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, εφόσον έχουν 15 έτη τουλάχιστον.
  • Ασφαλισμένοι με τελευταίο φορέα επικουρικής ασφάλισης το ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι): μέχρι τώρα θεμελίωνα δικαίωμα για λήψη τόσο κύριας όσο και επικουρικής σύνταξης στα 62 έτη ηλικίας, ενώ στην επικουρική προκειμένου να την λάβουν έπρεπε να συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης. Πλέον θα λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με συνολικό χρόνο ασφάλισης 15 έτη, όσο δηλαδή απαιτείται και για την κύρια σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας.

Η Αναστασία Χίτου είναι δικηγόρος – εργατολόγος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις