Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Telegraph: Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2018 αλλά οι Έλληνες δεν… πανηγυρίζουν

Telegraph: Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2018 αλλά οι Έλληνες δεν… πανηγυρίζουν
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

To 2018 μπορεί να είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει τελικά, αναφέρει σε δημοσίευμά της Telegraph.

Ωστόσο επισημαίνει όμως ότι οι δύσκολες ημέρες δεν έχουν τελειώσει ακόμη για τους Έλληνες.

«Ανοίγουν οι Έλληνες ούζο και ρετσίνα για να πανηγυρίσουν; Αποτελούν παρελθόν οι πιο μαύρες ημέρες, με φτωχούς συνταξιούχους που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε; Όχι ακριβώς», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ισχυρός- και γίνεται ακόμη περισσότερο- αυτός ο τομέας είναι μία «φούσκα» και μη αντιπροσωπευτικός της υπόλοιπης οικονομίας, επισημαίνει η Telegraph, σημειώνοντας ότι μακριά από τις βίλες και τις ταβέρνες στα νησιά, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη πρόβλημα.

Στα ύψη η ανεργία

Ως επιχείρημα για αυτό επισημαίνει ότι η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, στο 22%, ενώ το ποσοστό είναι 50% για τα άτομα κάτω των 25 ετών.

«Τα ποσοστά πέφτουν, είναι αλήθεια, αλλά πολλές από τις νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες, με μέσο μισθό μόλις 400 ευρώ. Οι φόροι που αυξήθηκαν ξανά και ξανά είναι τόσο υψηλοί που ”σακατεύουν”», συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Ακόμη κι αν το 2018 φέρει μία αβέβαιη ανάκαμψη, θα περάσει πολύ καιρός προτού οι Έλληνες ανακτήσουν το επίπεδο ζωής που απολάμβαναν πριν από την κρίση, καταλήγει το δημοσίευμα.

«Οι Έλληνες δεν θα φτάσουν στο επίπεδο ευημερίας που είχαν το 2009 πριν από το 2025 ή το 2030», επισημαίνει ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ. «Κάθε χρόνο αισθανόμαστε λίγο καλύτερα, αλλά η ανάκαμψη θα είναι πάρα πολύ αργή. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι», προσθέτει.

ΠΗΓΗ: Telegraph

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις