Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τελευταίος μήνας με μέτρα στήριξης ο Ιούνιος – Ποια συνεχίζουν να ισχύουν και υπό ποιές προϋποθέσεις

Τελευταίος μήνας με μέτρα στήριξης ο Ιούνιος – Ποια συνεχίζουν να ισχύουν και υπό ποιές προϋποθέσεις

Ο Ιούνιος θα είναι – πιθανότατα – ο τελευταίος μήνας λήψης οριζόντιων μέτρων για την στήριξη της οικονομίας απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών χθες ανακοίνωσε ότι τα μηδενικά ενοίκια θα ισχύσουν και για τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως επίσης και το «πάγωμα» κάποιων ρυθμισμένων οφειλών προς το δημόσιο.

Επίσης ανακοίνωσε, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, ότι από τον Ιούλιο δεν θα ισχύσει το εν λόγω μέτρο, ίσως το τελευταίο που ήταν ακόμη σε εφαρμογή.

Επίσης οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν πάψει πλέον να υφίστανται στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, από τα υπόλοιπα μέτρα ξεκινούν τις επόμενες ημέρες και για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα.

Από την κυβέρνηση βέβαια τονίζουν ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο, τότε θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ποια είναι τα τελευταία μέτρα που θα ισχύσουν τον Ιούνιο

  • Ενοίκια: Μηδενικά ενοίκια θα πληρώσουν και για τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
  • Αναστολή συμβάσεων: Περιορίζονται περαιτέρω οι επιχειρήσεις που μπορούν, τον Ιούνιο, να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους, καθώς βγαίνουν από τους πληττόμενους ΚΑΔ αυτοί που αφορούν το λιανικό εμπόριο (με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές), ενώ εξακολουθούν να ισχύουν και τα κριτήρια του τζίρου και των ωρών απασχόλησης. Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Ιούνιο και για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
  • Αναστολές πληρωμών: Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.
  • Πάγιες δαπάνες: Άνοιξε η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα των πάγιων δαπανών τους. Το διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση υπολογίζεται έως τις 17 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να έχει γίνει η φορολογική δήλωση αυτών των πολιτών, ώστε από τον Ιούλιο να γίνουν οι συμψηφισμοί με φετινές φορολογικές υποχρεώσεις τους. Πιθανή θεωρείται η παράταση.
  • Επιστρεπτέα – πιστωτικό: Όσοι μετείχαν και δικαιούνται να μετατρέψουν σε επιδότηση το 50% του ποσού, έχουν το δικαίωμα να ανάβουν προκαταβολικά ως έμμεσο δάνειο το 35% του ποσού. Και πάλι θα το λάβουν ως πιστωτικό για την κάλυψη των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που θα προκύψουν από τον Ιούνιο και έως  το τέλος του έτους.
  • Τουρισμός: Πρόγραμμα στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Η ενίσχυση από το Πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επίσης να σημειώσουμε ότι τρέχει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ που απευθύνεται σε επιχειρήσεις για την επιδότηση δόσεων δανείων. Η πρώτη δόση για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν έως προχθές αίτηση θα καταβληθεί ως το τέλος Ιουνίου ενώ η επιδότηση θα προσμετρηθεί αναδρομικά από τον Μάιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις