Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από τις αρχές Απριλίου για όσους έχουν θέσει το αυτοκίνητό τους σε ακινησία

Πιο νωρίς, από τις αρχές Απριλίου, λόγω εκλογών έρχεται φέτος το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Το μέτρο αφορά περί τους 120.000 φορολογούμενους που έχουν καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ακινησίας οχημάτων εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν τη διάταξη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα με στόχο το μέτρο να ενεργοποιηθεί πριν από το Πάσχα.

Όταν η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να κάνουν ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους  καταβάλλοντας  τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης.

Άρση ακινησίας

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης ενός  ΙΧ με ετήσια τέλη 120 ευρώ, προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για παράδειγμα τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.  Ένας άλλος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 615 ευρώ, εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Να σημειωθεί ότι η άρση της ακινησίας θα γίνεταιι μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Εν συνέχεια θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα  για άρση της ακινησίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πονοκέφαλος στις Βρυξέλλες από την «κρυφή» ζημιά των δασμών του Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία
Η έμμεση ζημιά από τους δασμούς Τραμπ στις τρίτες χώρες προέρχεται από την αύξηση της τιμής των ευρωπαϊκών εξαγωγών αλλά και την εισβολή κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά
iStock
Γκιλφόιλ και Παπασταύρου: Μιλάμε την ίδια γλώσσα με τις ΗΠΑ, οι ενεργειακές συμφωνίες είναι μόνο η αρχή
Οι πρόσφατες στρατηγικές συμφωνίες για LNG και υδρογονάνθρακες βρέθηκαν στο επίκεντρο, επιβεβαιώνοντας την Ελλάδα ως καθοριστικό κόμβο για τη ΝΑ και Κεντρική Ευρώπη
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και ο Σταύρος Παπασταύρου 5
Eurobank: Πώς η Ελλάδα γίνεται ο νέος ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης
Η πρόσφατη μακροπρόθεσμη συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη Ρουμανία και την Ουκρανία, μέσω της Αλεξανδρούπολης και του Κάθετου Διαδρόμου, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νέας δυναμικής της Ελλάδας στην Ευρώπη
Large LNG storage tanks