Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Θέμα χρόνου η επιλογή επενδυτή για την Praxia Bank

Θέμα χρόνου η επιλογή επενδυτή για την Praxia Bank

Θέμα χρόνου, αποτελεί πλέον η επιλογή επενδυτή για την Praxia Bank, καθώς ο μέτοχός της, η Atlas Merchant Capital άρχισε να αξιολογεί τις μη δεσμευτικές προσφορές στρατηγικών επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας και σύντομα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, αρκετοί «μνηστήρες» υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές, ανάμεσά τους τράπεζες και επενδυτικά funds. Τραπεζικοί ωστόσο κύκλοι της αγοράς, υποστηρίζουν, ότι «φαβορί» στο διαγωνισμό για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και την ανάληψη ελέγχου της Praxia Bank, θεωρείται Έλληνας επενδυτής με δραστηριότητα στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Τραπέζης της Ελλάδος, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020, προκειμένου η Praxia Bank να αποκτήσει τους προβλεπόμενους ρυθμιστικά δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, προσδοκούν, ότι, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, αυτή τη φορά θα βρεθεί τελικά ο επενδυτής, που θα στηρίξει με νέα κεφάλαια την πρώτη digital τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να υλοποιήσει με τη σειρά της το business plan που έχει χαράξει για την ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται, ότι τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Praxia Bank, εκκίνησε ο μέτοχος της τράπεζας, η Atlas Merchant Capital, σε συνεργασία με τη UBS ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Η ιστορία της τράπεζας ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2017, όταν η Atlas Merchant Capital με ιδρυτές τον Bob Diamond και τον David Schamis, εξαγόρασε την CREDICOM Consumer Finance Τράπεζα Α.Ε., η οποία λειτουργούσε στην ελληνική αγορά από το 2003. Η φιλοδοξία τους ήταν να επαναπροσδιορίσουν τα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα δημιουργώντας την πρώτη digital τράπεζα στην Ελλάδα.

Η έμπνευση αυτή έγινε πραγματικότητα, όταν τον Απρίλιο του 2018 μετονομάστηκε σε Praxia bank. Ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα της μετρούσε πάνω από 200 ανθρώπους.

Όσον αφορά τη θέση της στην ελληνική αγορά, μετά από δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που διενήργησε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ύψους 20 και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, (και οι οποίες καλύφθηκαν από την Atlas), διέθετε τον περασμένο Μάιο, μετοχικό κεφάλαιο 118,7 εκατ. ευρώ και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις