Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Το Bloomberg παγώνει τις προσδοκίες για το χρέος – Το βλέμμα της Αθήνας στον Μακρόν

Το Bloomberg παγώνει τις προσδοκίες για το χρέος – Το βλέμμα της Αθήνας στον Μακρόν

Από τη μια είναι Γαλλία που σύμφωνα με το σχέδιο Μακρόν έχει προτείνει οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Και από την άλλη είναι το δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο λέει ότι δεν πρέπει να περιμένει περισσότερα η Ελλάδα από όσα παρουσιάστηκαν στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Το Bloomberg επικαλείται αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Λένε λοιπον ότι ο δανειστές μας, δεν πρόκειται να μας παρουσιάσουν μια σημαντικά βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου για την ελάφρυνση του χρέους τον επόμενο μήνα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τίποτα περισσότερο πέρα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων και κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει δυναμικά ο νεος Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. σύμφωνα με την Handelsblatt το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.  Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.

Πάντως η Handelsblatt επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει. «Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα η πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε