Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει παγκοσμίως – Μεγάλες απώλειες σε χρηματιστήρια και πετρέλαιο

Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει παγκοσμίως – Μεγάλες απώλειες σε χρηματιστήρια και πετρέλαιο

Ο φόβος επιστρέφει και οι οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται ξανά στην δίνη του κυκλώνα. Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία είναι λίγο πριν από το lockdown. Κατά συνέπεια η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται και βέβαια η ύφεση βαθαίνει, ενώ η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα αυξάνεται.

Τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου δεν φαίνονται ικανά να ανατρέψουν επί του παρόντος τουλάχιστον την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει σε καταναλωτές και επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό χθες (28.10.2020) η εικόνα στις αγορές ήταν εξίσου αρνητική όπως και την Δευτέρα. Παράλληλα η τιμές του πετρελαίου, τόσο του αργού όσο και του Brent δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις με αποτέλεσμα να βρεθούν και οι δύο τύποι κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχει να συμβεί αρκετούς μήνες.

Click4more Κορονοϊός: Καθολικό lockdown στη Γαλλία – Τα μέτρα ανακοίνωσε με διάγγελμα ο Μακρόν

Καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και ρίχνουν ένα βαρύ πέπλο ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην κοινωνία και στην οικονομία με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι πως αν συνεχιστεί η αυξητική τάση, αργά ή γρήγορα το καθολικό lockdown δεν θα είναι επιλογή, αλλά μονόδρομος.

Εξάλλου η συμπεριφορά των αγορών τις τελευταίες ημέρες λειτουργούν ως προάγγελος αρνητικών γεγονότων. Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι αν η πανδημία δεν τεθεί υπό έλεγχο, η αύξηση των κρουσμάτων τους χειμερινούς μήνες θα επιβάλει την παύση της δραστηριότητας στους περισσότερους κλάδους.

Βουτιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα φόβου και απογοήτευσης.  Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 4,17% χάνοντας 503,06 μονάδες. Το έναυσμα δόθηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα και την κατάρρευση του κολοσσού της πληροφορικής SAP (-27%) ο οποίος έχασε μέσα σε μια μέρα σχεδόν 30 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, ενώ ο «δείκτης φόβου» VIX ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 30 μονάδων πέραν του οποίου η αγορά θεωρητικά προεξοφλεί νέες αναταράξεις. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,43% χάνοντας 943,24 μονάδες. Πτώση 3,53% για τον S & P και 3,73% για τον Nasdaq.

Click4more Κορονοϊός: Μερικό lockdown και στη Γερμανία – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Μέρκελ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (το προηγούμενο ήταν τον Ιούλιο) με την αβεβαιότητα να είναι ήδη αυξημένη λόγω των εκλογών της επόμενης Τρίτης. Είναι τόσο μουντό το κλίμα που ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Yale, Ρόμπερτ Σίλερ, προειδοποίησε με άρθρο στους New York Times, ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που οι επενδυτές φοβόντουσαν τόσο πολύ ένα νέο χρηματιστηριακό κραχ. 

Η Oxford Economics σημειώνει σε χθεσινή της έκθεση ότι ο κίνδυνος διπλής ύφεσης αυξάνεται για την Ευρώπη καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών έχει ήδη επανέλθει σε τροχιά συρρίκνωσης και οι δείκτες μετακίνησης των πολιτών έχουν σταθεροποιηθεί. Η ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου κατά περίπου 10% στο γ’ τρίμηνο του έτους είναι εντυπωσιακή εντούτοις ο οίκος εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 20% συνολικά μέσα στο 2020.

Πιέσεις στο πετρέλαιο

Το πετρέλαιο τύπου Brent έχασε 2,03 δολάρια ή 4,9% και διαπραγματευόταν στα 39,24 δολάρια ανά βαρέλι  στο Λονδίνο ενώ το αργό πετρέλαιο WTI  υποχωρεί κατά 2,13 δολάρια ή 5,38% στα 37,45 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Τέλος να σημειωθεί ότι χθες, ο Αμερικάνικος Οργανισμός Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόνο κατά 1,15 εκατ.  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις