Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Το φάντασμα του πληθωρισμού επιστρέφει και απειλεί να ναρκοθετήσει την ανάπτυξη

Το φάντασμα του πληθωρισμού επιστρέφει και απειλεί να ναρκοθετήσει την ανάπτυξη

Αύριο (07.09.2021) η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2021 και όλα συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι αυτός θα κινηθεί πάνω από το 10%, με την Εθνική Τράπεζα μάλιστα να την τοποθετεί στο 13%.

Να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 13,6%. Αν επαληθευτεί πάντως η πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε καλύτερο σημείο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αφού η ύφεση το πρώτο 3μηνο ήταν πολύ μικρότερη του αναμενομένου, στο 2,3%, ενώ η πορεία του τουρισμού προμηνύει ένα εξαιρετικό 3ο τρίμηνο του 2021.

Η θετική όμως αυτή πορεία της οικονομίας, μετριάζεται από την πορεία του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, που απειλεί να ναρκοθετήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη. Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο πρόβλημα για πρώτη φορά στην καριέρα τους, δεν έχουν κοινή στάση.

Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μία συγκυριακή εξέλιξη η οποία δεν θα έχει συνέχεια και δεν αξίζει να σημάνει συναγερμός, ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμούν πως πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2011 πάνω από 3%. Η άνοδος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Ανάλογη εικόνα και στις ΗΠΑ με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 5,4% που αποτελεί το υψηλότερο σημείο στο οποίο έχει βρεθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει τα χαρακτηριστικά της πανδημίας. Αφορά τους πάντες. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τρέχει πλέον με υψηλά 13 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού μεταξύ 4,5 και 5% ήταν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και το Βέλγιο. Μόνο τέσσερις χώρες της ευρωζώνης έχουν πληθωρισμό κάτω από το 2%, από 16 χώρες τον Μάρτιο.

Βέβαια η Ελλάδα ως γρανάζι ενός παγκόσμιου συστήματος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός του κάδρου, αφού σε ένα μεγάλο μέρος η οικονομία της είναι εξαρτώμενη από το τι συμβαίνει διεθνώς και βέβαια επηρεάζεται από την πορεία των τιμών στις πρώτες ύλες.

Οι αιτίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση οι ίδιες: Η οικονομική ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και τα σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα διλήμματα πολλά. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την αυτή εβδομάδα για πρώτη φορά μετά τις διακοπές. Οι πιο συντηρητικοί θα ζητήσουν μέτρα, αντίστοιχα αυτών που ετοιμάζεται να πάρει η αμερικανική FED. Η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, θα επικαλεστεί εκτιμήσεις ότι το φαινόμενο θα είναι παρωδικό και σύντομα οι τιμές θα μειωθούν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις